Article image

Pocity jsou krásné, hodnotí výhru stoper Pernica

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
2:0
Synot liga, 27. kolo ne 10. 5. 2015, 13:15
Reportáž

S čistým kontem odehrál náš tým 42. Podještědské derby s Libercem a připsal si výhru 2:0. Vítězné derby hodnotí stoper Luděk Pernica a bývalý hráč Jablonce Jiří Vávra.

Dvě výhry v derby jsou něco krásného, rozplýval se po zápase stoper Luděk Pernica

Je asi zbytečné se tě ptát na pocity po vítězném derby.

Pocity jsou to krásné. Podruhé v sezóně porazit Liberec, to je něco úžasného. U nich to na podzim možná bylo o trošku sladší, protože to bylo první vítězné derby na jejich půdě, ale i to dnešní si užíváme.

Co rozhodlo o vašem vítězství?

Začátek druhé půle. Tam jsme v úvodních pěti minutách měli dvě výborné akce a po nich padly ty dva góly. Pak už jsme si to pohlídali a Liberec kromě jediné hlavičky, kterou Vlasta Hrubý skvěle chytil, nic neměl.

V první půli byli liberečtí hráči v soubojích o něco důraznější a hodně jich vyhráli, vy jste byli zase fotbalovější.

V tom máte pravdu. Vpředu měl Liberec Delarge, Bakoše a Šurala a ti vysoko presovali a nenechali nás rozehrát. Tím jsme hodně míčů museli nakopávat a v tom to pro nás bylo těžké. Poločas skončil 0:0 a v kabině jsme si řekli, že druhá půle musí z naší strany vypadat trošku jinak. A to se stalo. Takže v první půli to z naší strany bylo takové mdlé, ale začátek druhé půle byl vynikající a to derby rozhodlo.

Byl to záměr rozhodnout zápas v začátku druhé půle?

Abychom dali gól už v úvodu, tak s tím jsme do toho nešli. Ale vždycky, když jdete do druhé půlky, tak chcete na soupeře vlítnout a nám se to podařilo. Trenér nás nabádal, abychom byli silnější na balonu a dali do toho víc pohybu. A to se podařilo.

Góly padly po krásných akcích.

S tím musím souhlasit. Oba byly nádherné.

Po gólech jste se zklidnili. Liberec to musel otevřít, ale šance jste měli vy.

Pojmenoval jste to přesně. Trošku jsme se zatáhli a čekali, až přijdou. Po jejich ztrátách jsme rychle chodili dopředu a měli jsme další šance. Chtělo to dát ještě aspoň jeden gól.

Hráči jako Šural, Frýdek nebo Delarge jsou vpředu silní. Cítil jsi to také tak?

Oni byli nepříjemní hlavně v první půli. Tam prokázali svou kvalitu, ale ve druhém poločase jsme je do ničeho nepustili. Hráli jsme na ně natěsno a Delarge navíc brzy střídal. Takže díky i našemu dobrému výkonu svou kvalitu nepotvrdili.

Z předcházejícího působení z Brna se znáte s Šuralem. Telefonovali jste si před derby?

Jo, volal mi. Ptal se, jestli mu nezařídím vjezd na stadion. Já jsem řekl, že mi příště také nedá v Liberci vjezd, tak proč bych mu to měl zařizovat já. A pak mi popřál, ať se mi dneska nedaří.

Jak to vypadalo po zápase?
To jsme si jenom popřáli všeho dobrého, ale o prohře Liberce nepadlo ani slovo. Asi byl naštvanej.

Co jsi říkal atmosféře?

Sice se říkalo, že počasí nemá být nic moc, ale nakonec bylo pěkně a bylo téměř vyprodáno. Nádherná divácká kulisa, musím jablonecké a liberecké fanoušky pochválit.

Ve středu hrajete odvetný semifinálový zápas doma s Mladou Boleslaví a výhra vám dává velkou šanci, stejně jako Liberci, na finále. Přemýšlíte o tom?

Zatím ne. Náskok Liberce je větší než ten náš a finále má už asi jisté. Náš zápas s Boleslaví je ještě otevřený. Pokud uspějeme, pak ty myšlenky na finále přijdou. A mohlo by to být další derby, třeba na stadionu v Boleslavi.


Po dvou gólech bylo derby rozhodnuté, řekl po zápase bývalý hráč Jablonce Jiří Vávra

Můžeš prozradit, jaký viděli diváci zápas?

Pravé derby, rušné a troufám si tvrdit, že mělo vyšší úroveň než sobotní zápas Sparty s Plzní. První poločas byl vyrovnaný, z obou stran opatrný. Zdálo se mi, že liberečtí hráči byli v osobních soubojích důraznější. Ale do druhé půle jsme nastoupili hodně nabuzeni. Vyšel nám začátek a po dvou krásných akcích jsme skórovali. Takový nástup jsem opravdu už dlouho neviděl. Tím pádem byl zápas rozhodnutý a až do konce zápasu jsme hráli s přehledem.


Co si myslíš, že trenér Šilhavý řekl hráčům o poločase v kabině?

Aby zrychlili hru, lépe se pohybovali a byli důraznější v osobních soubojích. A hlavně aby byli důraznější ve vápně. A to se potvrdilo. Byli jsme fotbalovějším mužstvem, dokázali jsme přejít jeden na jednoho. Třeba Kopic. Ten se mi líbí a právem byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Ten je tam, kde má být a nakonec byl u obou gólů.

Věřil si, že je za stavu 2:0 rozhodnuto?

Věřil. Liberečtí to otevřeli a tím pádem jsme měli prostor pro brejky. A sám jsi viděl, že jsme mohli dát další góly.

Jak jsi jako bývalý defenzivní hráč viděl hru domácí obrany?

Myslím si, že naše obrana pracuje celou sezónu velmi dobře a dneska se to potvrdilo. Dirigentem tam je Beneš a i Pernica hraje dobře. A vše v defenzívě organizuje Hübschman. Je vidět, že ten kluk už má něco za sebou, hráčům poradí. Liberec měl za celý zápas jen jednu gólovou šanci, kterou Hrubý v brance skvěle vyřešil. Ale jinak nic.

Jsi pravidelným návštěvníkem všech zápasů Jablonce na domácí půdě. Jak se ti mužstvo líbí?

Moc. Jen těch gólů bychom z těch šancí měli dát někdy víc. Třeba dnešní výkon Doležala. Sice nedal zase gól, ale vleze do všeho a schytal hodně ran. Je to dříč, jen nějaký šťastný gól kdyby dal. Na třetím místě jsme zcela zaslouženě. 


Author Vlastimil Cakl
Sdílet článek