Article image

Podještědské derby pohledem statistik

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
2:0
Synot liga, 27. kolo ne 10. 5. 2015, 13:15
Reportáž

Připomeňte si s námi nedělní vítězství nad Slovanem Liberec ve 42. Podještědském derby pohledem statistik. Co myslíte, byli jsme v utkání aktivnějším týmem? To se dozvíte v našich přehledných infografikách.

Nedělní utkání s Libercem na Střelnici pro nás přineslo překonání dalšího historického milníku. Vůbec poprvé v historii samostatné české ligy jsme totiž sousedního rivala porazili v obou ligových zápasech. Toto vítězství mělo ještě jako třešničku milník našeho trenéra Jaroslava Šilhavého, pro kterého to bylo utkání s pořadovým číslem 200 jako hlavní trenér.

V samotném utkání jsme hráče Slovanu Liberec přestříleli, a to velmi výrazně. Z 98 útočných akcí jsme se propracovali k 21 střelám! Deset z nich mířilo přímo na branku gólmana Hrošša. Pět střeleckých pokusů letělo mimo a šestkrát zasáhla obrana Liberce. To Liberec mířil mezi tyče třikrát z osmi pokusů. 

Počet přihrávek byl u obou týmů takřka totožný, pouze s rozdílem jedné nahrávky. Vyšší přesnost však byla na naší straně, a to 74 procent z 418 přihrávek. A navíc většinu našich přihrávek jsme vyprodukovali na útočné polovině, celkem 254 úspěšných přihrávek.

Co bylo v utkání velmi důležité, jsou osobní souboje. Každé derby přináší řadu důrazných střetů a speciálně v Podještědském derby se občas hraje "od podlahy". Naši hráči tentokrát liberecké předčili a z 205 osobních soubojů jich 119 vyhráli. Odebraných míčů má ale na kontě více Slovan Liberec. Celkem jich ukořistil 15 oproti našim 13. 

Liberec měl také navrch v počtu faulů. Proti pravidlům se svěřenci trenéra Vavrušky provinili šestnáctkrát. Naši hráči zaznamenali deset nedovolených zákroků.

Hráčem utkání se stal Jan Kopic

Záložník Honza Kopic hraje v posledních zápasech ve velké pohodě a dokazuje to také na hřišti. Sice teď čekal delší dobu na gól, ale svými asistencemi se podílel například na vítězství nad Českými Budějovicemi či Hradcem Králové. 

Tentokrát byl opět u obou branek do sítě Liberce. Tu první sám vstřelil, když dorazil do sítě odraženou střelu Ruslana Mingazova. Před druhou brankou pak zatáhl míč po levé straně vápna a napálil stopera Karišika, od kterého se míč odrazil přímo k Pospíšilovi a bylo to 2:0.

Jan Kopic v utkání založil celkem 79 akcí a 52 jich bylo úspěšných. Úspěšnosti 80 procent dosáhl v přihrávkách, když jich z 30 pokusů rozdal 24 přesně. Většina z nich byla útočných, a to rovných 20.

V utkání si Kopic připsal také tři střely a jednou trefil branku, což byla právě jeho gólová střela.


Author Martin Bergman
Sdílet článek