Article image

Jablonecký Movember s naší účastí

Také jablonečtí fotbalisté se připojili k akci Jablonecký Movember. Charitativní kampaň je zaměřená na prevenci rakoviny prostaty a mužského zdraví a stejně jako jinde po celém světě probíhá od 1. do 30. listopadu.

Jak pánské holení souvisí s prevencí rakoviny prostaty? “Muži, kteří chtějí podpořit myšlenku Movemberu, se na počátku listopadu dohladka oholí a poté si nechávají po 30 dnů knír růst. Vzbuzují zájem okolí a vysvětlováním, co se to děje a proč si knír nechávají narůst, se problematika mužského zdraví dostává k dalším a dalším lidem,” vysvětluje Petr Vobořil z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které celou jabloneckou kampaň organizuje. Kampaň Movember za pomoci “kníračů” v průběhu listopadu upozorňuje na ožehavé téma - včasné vyšetření prostaty může odhalit závažné onemocnění a výrazně pomoci léčbě. Muži se však ostýchají takové vyšetření podstoupit, proto se do jablonecké kampaně zapojila i zdejší nemocnice.

Tváří kampaně je kromě řady dalších umělců a sportovců Honza Homola z kapely Wohnout, který vytvořil design tří originálních signovaných kytar typu telecaster, které postavil vynikající kytarář Ondřej Liška. Kytary budou v rámci kampaně draženy. Výtěžek této aukce a další sbírky, která je součástí kampaně, jde na podporu Jablonecké nemocnice p. o. a globálního výzkumu rakoviny prostaty. Pro účel sbírky byl zřízen zvláštní účet u Komerční banky a.s. č. 2320227/0100.

V neděli večer po zápase na Slovácku si také trojice našich hráčů Vít Beneš, Luděk Pernica a José Antonio Romera oholila tváře do hladka a nechá růst pouze symbolický knírek, tedy symbol celosvětové akce Movember. Společné holení vousů všech známých osobností Jablonecka proběhlo v příjemné atmosféře v Klubu Na Rampě při oficiálním zahájení kampaně.

Další informace k Jabloneckému Movemberu 2015

  • Název Movember je spojením anglický slov moustache (knír) + November (listopad)
  • Probíhá od pátku 30. října do pondělí 30. listopadu
  • Hlavní slogan kampaně: Hejbej se, neposedo a hlídej si svoje pozadí (Wohnout)
  • Kampaň v Jablonci podporuje Jan Homola kytarista a zpěvák kapely Wohnout, který věnoval do Movemberové dražby návrh tří elektrických kytar typu Telecaster. Kytary postavil podle Honzových představ vynikající kytarář Ondrej Liška. Koncept vychází z kytary na které Honza hraje při koncertech i ve studiu. Každá z kytar má jedinečný originální design, který Honza vytvořil a je originálem signovaným jak Honzou Homolu tak mistrem kytarářem Ondřejem Liškou.
  • Díky spolupráci s Klubem Na Rampě, Svazem jabloneckých bohémů a s hostujícími umělci doprovází sbírku po celý listopad atraktivní program. V Klubu Na Rampě vystoupí např. Blue Effect, Jiří Schmitzer, Vladimír Merta. Vrcholem bude koncert skupiny Wohnout s Honzou Homolou a Vypsanou fiXou v Eurocentru.
  • Společného holení 1. 11. se osobně zúčastnili: – hráči A-týmu FK Jablonec, Vít Beneš, José Antonio Romera a Luděk Pernica– primář urologie v jablonecké nemocnici MUDr. Jaroslav Všetička, PhD. na zahájení jabloneckého Movemberu testoval hudební nástroje– Petr Vobořil a Jan Štol
  • Přispívat lze i nákupem speciální edice oblečení

Fakta

Každé 4 hodiny zemře v České republice na rakovinu prostaty jeden muž. Rakovina prostaty je nejběžnější formou rakoviny v mužské populaci v České republice. V České republice je s touto chorobou diagnostikováno každoročně 5 000 mužů, což odpovídá počtu 13 denně. Každoročně zemře na rakovinu prostaty v České republice 1 600 mužů.

Více informací k akcím v Jabloneckém Movemberu se dozvíte na:

http://www.jablonec.com

http://www.klubnarampe.cz/cs/movember.html

https://www.facebook.com/rockfevercz/

https://www.facebook.com/rockfevercz/

https://www.facebook.com/rockfevercz/


Author Štěpán Hanuš
Sdílet článek