Article image

Zdenko Frťala novým trenérem ligového A mužstva

Nástupcem odvolaného Jaroslava Šilhavého se dnes stal mladý ambiciózní trenér Zdenko Frťala. K vyvázání z jeho angažmá ve Varnsdorfu a k samotnému podpisu smlouvy s novým hlavním trenérem jabloneckého ligového týmu došlo dnes na Střelnici.

Frťala se narodil 3. srpna 1970 ve slovenské Nitře a s fotbalem začínal v nedalekém Hlohovci. K úspěšné aktivní kariéře se odrazil ještě v dorosteneckém věku v týmu Spartaku Trnava, kde se zapojil do tří posledních ročníků nejvyšší federální československé soutěže. V té době také nastupoval za mládežnické výběry československé reprezentace. Po rozdělení federace pokračoval ve slovenské lize v dresu Trnavy, odkud v létě 1994 přestoupil do Teplic. Na severu Čech strávil posléze celý zbytek aktivní fotbalové kariéry.

V dresu Teplic odehrál nakonec v nejvyšší české soutěži celkem 143 utkání. Až do roku 2002 patřil k základním pilířům základní sestavy. Po ukončení aktivní kariéry v průběhu sezóny 2002/2003 ještě krátký čas hrál divizi v Litvínově a pak se již brzy přesunul k trenérskému řemeslu. U prvních angažmá dělal asistenta trenéru Michalu Bílkovi. Postupně šlo o kluby v Blšanech, v Plzni, v pražské Spartě a na Slovensku v Ružomberoku.

Roli hlavního trenéra si poprvé Frťala vyzkoušel v druholigovém celku Zenit Čáslav a poté přišlo angažmá znovu v roli asistenta. Tentokrát stál po boku Jiřího Plíška a Patra Rady ve známém prostředí v Teplicích. Odtud si ho v roce 2011 vytáhl ambiciózní Varnsdorf. Právě zde dosáhl na dosud největší úspěch, když s podceňovaným týmem vybojoval v minulé sezóně druhé místo a právo na postup do SYNOT ligy. Toho se Varnsdorf nakonec vzdal kvůli nedostatečnému zázemí stadionu. Frťala se přesunul na několik měsíců na Slovensko, kde krátce vedl prvoligovou Podbrezovou. Po devíti kolech se však stěhoval zpátky do Varnsdorfu.

Do Jablonce Zdenko Frťala přichází v době, kdy se mužstvo nachází na nelichotivém osmém místě tabulky v nepříliš dobrém rozpoložení. Smlouvu dnes podepsal a teprve v nejbližších dnech se bude s vedením klubu podílet na tvorbě svého nového realizačního týmu.

„Bylo to trochu nečekané a narychlo, ale vzhledem k tomu, že jsem v lize ještě netrénoval, se ta nabídka nedala odmítnout,“ přiznal bezprostředně po uzavření dohody nový jablonecký trenér. „Jablonec má za sebou bohatou historii a věřím, že má před sebou ještě bohatší budoucnost. Myslím, že tohle mužstvo má svoji kvalitu. To, že se v závěru podzimu nedařilo, je pro nás signálem, že ti kluci mají navíc,“ uznal Frťala s tím, že jablonecký celek samozřejmě sledoval a zná. Hráči musejí v zimě počítat s tvrdou kondiční přípravou. „Potenciál v sobě kluci mají, nejsou tady určitě pro nic za nic. Musíme se všichni snažit tyto kvality v hráčích probudit, aby ukázali, proč se v Jablonci objevili,“ dodal odhodlaně nový trenér.


Author Štěpán Hanuš
Sdílet článek