Article image

Teplice před Jabloncem sáhly k výměně trenéra

Team logo Team logo
FK Teplice FK Jablonec
1:2
FORTUNA:LIGA, 10. kolo ne 30. 9. 2018, 18:00
Reportáž

Už desáté kolo má o víkendu na programu fotbalová FORTUNA:LIGA. Naši fotbalisté ho odehrají v Teplicích, které v týdnu změnily trenérský štáb i sportovní vedení.

V Teplicích se v týdnu před naším vzájemným zápasem děly věci. Po neuspokojivém herním projevu, který vygradoval porážkou v Opavě, skončil předčasně u mužstva hlavní kouč Šmejkal, jeho asistent Nečas i sportovní ředitel Dovalil. Předseda představenstva týmu ze Stínadel Šedlbauer razantní krok vysvětlil následovně. „Byl jím klesající trend, jak výsledkový, tak herní,“ líčil funkcionář, který ihned představil nové tváře, které mají jeho týmu dodat nový impuls. Novým koučem se stal dosavadní skaut pražské Sparty Stanislav Hejkal, asistentem byl jmenován nedávný trenér Dukly Pavel Drsek a do funkce sportovního ředitele byl uveden teplický patriot Štěpán Vachoušek.

Tepličtí funkcionáři po tomto hlavním kouči sáhli záměrně, neboť tamní prostředí velmi dobře zná, ještě loni vedl místní juniorku a soutěž s ní vyhrál. Teď se na sever Čech vrací a půjde o jeho první angažmá v roli hlavního ligového kouče. „Chci Teplice dostat do střední části tabulky, a pokud to půjde i výš. Především se ale chci vyhnout bojům o záchranu, tam Teplice nepatří,“ říkal Hejkal ihned po svém nástupu do funkce. Mimochodem, nový teplický kouč spolupracoval s naším současným trenérem Petrem Radou už na několika ligových štacích, vždy jako jeho asistent.

Teplice čekal jen den po změně trenérského štábu středeční pohárový duel MOL Cupu na hřišti třetiligového Vltavínu, který Hejkalovi svěřenci těsně zvládli vyhrát 2:1. Kouč Teplic šetřil hned několik hráčů základní sestavy a v závěru litoval dvou nastřelených tyčí. „Asi by bylo špatné začít u týmu pohárovou porážkou. Ale na špatném hřišti se nedalo moc kombinovat, navíc nám chybělo pět hráčů základní sestavy. Teď už se chystáme na Jablonec,“ konstatoval po své první premiéře na lavičce žluto modrých nový kouč.

Tým Teplic převzal na dvanácté příčce s devíti získanými body. Po porážce v Opavě ale nečeká tým ze Stínadel zrovna lehký los, čeká ho Jablonec a Plzeň. „Víme, že los je vražedný a nebude to jednoduché, ale potřebujeme výsledky. Týmu věřím, spadla na ně nějaká deka, ale hráči nemohli umět přestat bojovat, běhat, napadat. To stále dokážou, musím na ně pozitivně promluvit a dodat jim potřebné sebevědomí,“ plánuje Hejkal.

Jeho trenérský kolega a kouč našeho Jablonce Petr Rada má za sebou anglický týden s premiérovou účastí v základní skupině Evropské ligy, kterou zakončil ziskem tří bodů a pondělním vysokým vítězstvím 3:0 nad úřadujícím mistrem z Plzně. Jablonec ale po tomto klasickém týdnu čeká další evropská konfrontace, už ve čtvrtek do Jablonce dorazí ukrajinské Dynamo Kyjev a Radovi hoši se chtějí ideálně naladit na čtvrteční klání. "Do Teplic jedeme s tím, že chceme bodovat. Stejně jako v každém utkání. Teplice teď mají nového trenéra, takže motivace pro ně bude určitě větší. Někteří hráči ožijí a budou cítit šanci. Teplice měly asi jiné představy od začátku ligy, takže tam asi nepanuje ideální nálada. Ale po změně trenéra se klima změní, jak znám Standu Hejkala a Pavla Drska. Za tu krátkou dobu to asi nebude o nějaké velké taktice, i když Standa fotbalu rozumí a zajímá se o něj. Má nás odsledovaný, protože nás sledoval před zápasy se Spartou. Teď byl u nás při zápase s Plzní, takže z toho si vezme nějaké věci. Ale my se musíme soustředit hlavně sami na sebe. Doufám, že budeme zdraví a budeme bodovat," říká před nedělním duelem v Teplicích trenér Petr Rada.

Malé severočeské derby vyhrál na Stínadlech Jablonec naposledy před šesti lety. Od té doby v lázeňském městě dvakrát prohrál a třikrát remizoval. V loňské sezoně jsme se žluto modrým celkem doma vyhráli 2:1 a v Teplicích se body dělily po remíze 1:1.


Utkání začíná v neděli 30. září od 18 hodin na Stínadlech v Teplicích

Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Caletka

Delegát: Kozel, Brutar


Author Jan Bendl
Sdílet článek