Article image

Na výročí vzniku Československa je tu derby!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
0:0
FORTUNA:LIGA, 13. kolo ne 28. 10. 2018, 17:00
Reportáž

Tradiční derby bude v neděli ozdobou už 13. kola podzimního programu FORTUNA:LIGY ve sváteční den, kdy si celá republika bude připomínat 100. výročí vzniku Československé republiky.

Jablonečtí se po čtvrtečním duelu Evropské ligy musí připravit na další nelehký a pikantní boj. V Podještědském derby vyzvou svého odvěkého rivala z nedalekého Liberce. Trenérské taktovky ve Slovanu se v novém soutěžním ročníku chopil slovenský kouč Zsolt Hornyák s jasnými předsezonními cíli. „Úmysly mám ty nejvyšší, chci dostat Slovan zpátky do pohárů,“ uvedl na startu sezony trenér, který převzal mužstvo po odchozím trenérovi Holoubkovi.

Pod Ještědem byl i v létě poměrně čilý přestupový ruch. Hostování skončilo střelci Pulkrabovi, odešel i Bosančič, Obročník a Graiciar. Tým se hlavně vyrovnával se ztrátou kapitána Coufala, kterého zlákala pražská Slavia. Liberec lovil nové hráče především v druholigové soutěži, z Českých Budějovic přišli Sukisa s Peškem, z Táborska Nešický a z Hradce Králové útočník Pázler. Ze Slovenska pak Slovan získal záložníka Koscelníka a záložníka Oršulu. Už v rozehrané soutěži náš soupeř získal z anglického Newcastlu útočníka Aaronse. „Charakterově je to dobré a soudržné mužstvo,“ pochvaloval si složení kabiny nový liberecký kouč Hornyák.

Pod jeho vedením je Slovan po dvanácti odehraných kolech na sedmé příčce s šestnácti body. Na šestou příčku ztrácí pět bodů. V podzimní části prohrál náš sok s týmy ze samé špičky, nestačil na Plzeň (0:1), Spartu (1:4) i Slavii (0:1), k tomu přidal porážku na Dukle (0:2). Naopak překvapil výhrou 1:0 na hřišti podzimního překvapení ve Zlíně. Klub se probojoval i osmifinále MOL Cupu, v kterém ho čeká domácí souboj se Slováckem.

Jablonec má po čtvrtečním souboji s Astanu jen krátký čas na regeneraci a přípravu na další prestižní duel. Kouč Rada proto říká. „Musíme vstřebat zápas s Astanou, který jsme odpracovali. Doposud jsme neměli problém se přeorientovat z Evropské ligy na domácí soutěž, ale je to určité riziko, hrajeme prakticky za dva dny. Program máme nabitý, hráčům jsem říkal, že s tím musí počítat. Zápasů se nám tam teď nashromáždí víc. Možná bude souboj s Libercem ještě těžší zápas na psychiku hráčů. Derby bude mít určitě náboj a bude dost lidí,“ odhaduje jablonecký kouč.

Prestižním derby se letos hraje ve sváteční den při jubilejním 100. výročí vzniku Československa. Má nálepku s číslem 49, tolikrát už se oba kluby spolu utkaly. Jablonci se na Střelnici poslední léta proti Slovanu daří, v poslední pětiletce urval na Střelničním vrchu tři vítězství a dvě remízy. Jak dopadne třaskavý souboj s číslem 49?


Utkání začíná v neděli 28. října od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Jílek - Kotalík, Pečenka

Delegát: Tulinger, Brutar


Author Jan Bendl
Sdílet článek