Article image

EL zakončíme na hřišti lídra skupiny Dynama Kyjev

Team logo Team logo
FK Dynamo Kyjev FK Jablonec
0:1
Evropská liga UEFA, 6. kolo čt 13. 12. 2018, 18:55
Reportáž

Náš tým se ve čtvrtek rozloučí se svou premiérovou účastí v základní skupině Evropské ligy. Stane se tak na hřišti vítěze naší skupiny – ukrajinského Dynama Kyjev.

Základní skupiny Evropské ligy končí šestými vzájemnými zápasy, po kterých bude definitivně jisto o postupujících do jarní části druhé nejvýznamnější evropské soutěže. Definitivu postupu má už nyní náš poslední soupeř z Ukrajiny. Ten si v minulém kole tak trochu šťastnou výhrou 1:0 v Astaně zajistil první místo. V pěti zápasech Evropské ligy ukrajinský velkoklub nepoznal hořkost porážky, po třech výhrách a dvou remízách má už nyní na kontě jedenáct získaných bodů při skore 10:6.

Bohužel náš Jablonec už do postupových pozic jako jediný v závěrečném kole promluvit nemůže. Velmi zajímavý duel o druhé postupové místo se odehraje ve Francii, kde si to ve vzájemném souboji rozdají Rennes s Astanou.

Ukrajinská Premier League zakončila víkendovými zápasy svou podzimní část. Dynamo je po podzimní části na druhé příčce, když za svým odvěkým rivalem z Šachtaru Doněck zaostává o sedm bodů. Poslední ligový zápas zvládli Kyjevští ke své spokojenosti, v Karpatech zvítězili jednoznačně 4:0, když se hattrickem blýskl talentovaný reprezentant Tsygankov. Více informací o samotném klubu Dynamo Kyjev čtěte ZDE.

Závěrečné utkání Evropské ligy se odehraje na obrovském Olympijském stadionu v Kyjevě, který má kapacitu 70 tisíc diváků. Dynamo se sem přemístilo v roce 2011, kdy byl stadion po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřen. Od svého vzniku byl tento stánek už pětkrát přestavěn, naposledy v roce 2011 právě před Mistrovství Evropy ve fotbale. Po poslední tříleté přestavbě dostal stadion novou fasádu i střechu, která je tvořena průsvitnou membránou s kruhovými světlíky. Vznikl tak moderní kolos, u kterého se postupně redukoval počet sedaček na dnešních sedmdesát tisíc.

Stadion hostil 1. července 2012 samotné finále Mistrovství Evropy mezi Španělskem a Itálií. Letos v létě se zde odehrálo také finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Liverpoolem. Domácí stánek Dynama Kyjev je nyní v permanenci, už před čtrnácti dny na něj UEFA kvůli vyhlášenému válečnému stavu v pohraničí země přesunula zápas mezi Poltavou a Arsenalem. Ve středu se na Olympijském stadionu odehraje zápas Ligy mistrů mezi Šachtar Doněck s Lyonem a hned ve čtvrtek náš zápas proti Dynamu Kyjev.

První vzájemný zápas obou čtvrtečních soupeřů se odehrál na jablonecké Střelnici na začátku října. Jablonec v něm doháněl už dvoubrankový náskok soupeře, v kterém Dynamo vedlo po gólech Tsygankova a Garmashe po čtvrthodině hry už o dvě branky, Jablonec ale dokázal kontrovat. Ještě do poločasu snížil Hovorka a devět minut před koncem srovnal na konečných 2:2 Trávník.

Radův tým se na Ukrajinu přesune během středy. Ve stejný den ho čeká také předzápasový trénink a tradiční tiskové konference. Výstupy vám budeme přinášet na našem webu a sociálních sítích. Naše závěrečné vystoupení ve skupině Evropské ligy budou řídit sudí z Islandu.


Utkání začíná ve čtvrtek 13. prosince od 18:55 hodin na Olympijském stadionu v Kyjevě

Přímý přenos na Nova Sport1 od 18:20 hodin

HR: Vilhjalmur Thorarinsson (ISL)

AR: Gylfi Mar Sigurdsson, Johann Gudmundsson (ISL)

4R: Birkir Sigurdarson (ISL)

AAR: Ivar Orri Kristjansson, Thoroddur Hjaltalin (ISL)


Author Jan Bendl
Sdílet článek