Article image

Liberec a Jablonec před derby

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
2:2
FORTUNA:LIGA, 13. kolo so 19. 10. 2019, 14:30
Reportáž

Před sobotním 52. Podještědským derby soubojem si dali dostaveníčko zástupci obou klubů z Liberce a Jablonce na společné tiskové konferenci. Co přesně na jejich setkání zaznělo?

Oba kluby na začátku tiskové konference v útrobách libereckého stadionu U Nisy představily projekt „Derby proti rasismu“, v kterém se společně vymezily proti rasismu na stadionech.

Po společném projektu už se řeč stočila na sobotní, v pořadí už 52. vzájemné utkání. Poprvé zažije atmosféru Podještědského derby kouč Slovanu Liberec Pavel Hoftych. „Těšíme se na to. Má to tu tradici, 52. zápas, to je hodnotná dávka. Uvidíme, jak dáme sestavu do kupy. Máme stejnou komplikaci jako Petr Rada s Matouškem, nám bude chybět vykartovaný Musa. Je to pro nás ztráta, byl ve velké formě. Pevně věřím, že ho nahradí mladší. V sobotu budeme stát proti kvalitnímu soupeři s kvalitním trenérem, budeme se snažit se k našemu soupeři bodově dotáhnout v tabulce. Vím, že tu probíhá hecovačka mezi lidmi, kteří jsou například spolu v práci. Věřím, že to bude pro lidi motivace a vytvoří se na stadionu dobrá atmosféra. Chci, aby to byl dobrý zápas,“ přeje si kouč Slovanu Liberec. Ten zároveň prozradil, že velký zápas to bude pro jeho asistenta Pavla Medynského, bývalého hráče Jablonce, který v současné době působí jako asistent trenéra ve Slovanu.

Naopak na lavičce FK Jablonec už vypjaté severočeské derby dobře zná Petr Rada, zažil ho totiž na lavičce obou sobotních rivalů. „Každé derby má svůj náboj. Působil jsem tu a znám tu spoustu lidí. Atmosféra a kulisa je lepší, když se hraje takový zápas. Pokud jste trenér, prožíváte každý duel, je pak jedno jestli jde o Liberec nebo Budějovice. Derby má svůj význam. Rivalita i tradice tu je. V posledních letech je to v rámci parametrů. Chce to, aby se lidé fotbalem bavili. Oba týmy budou chtít vyhrát. Má být ideální počasí a čas na fotbal. Všechno by mělo být optimální pro fotbal,“ řekl kouč Jablonce, který ale bude pro zranění postrádat rychlonohého Matouška, který se zranil v utkání reprezentace do 21 let. „V reprezentační pauze jsme nebyli kompletní, dostali prostor hráči, kteří nenastupovali v základu. Před takovým zápasem jako je derby, je přeci jen trochu problém, když se reprezentanti rozjedou. Bohužel Honza Matoušek má svalové problémy. Na sto procent nebude k dispozici, jeho zdravotní stav to neumožňuje. Bohužel. Je to svalové zranění a je to pro nás nepříjemné. Byl to jeden z našich nejproduktivnějších hráčů. Musíme se s tím vypořádat. Fotbal zranění přináší, nedá se nic dělat,“ litoval trenér ze Střelnice.

„Liberec asi zatím není spokojený se svým bodovým ziskem. Každoročně budí respekt. Mají tituly, hráli Evropskou ligu, to není potřeba zdůrazňovat. Čeká nás těžké utkání,“ zakončil svůj předzápasový pohled na derby Petr Rada.

Hráčskou kabinu Jablonce zastupoval na tiskové konferenci strážce naší branky Vlastimil Hrubý. „Na zápas se těšíme jako kabina. Je to derby, poctivě jsme trénovali, v repre pauze jsme se trochu zaměřili na kondici a věřím, že to zúročíme v zápase samotném. Pozor si budeme muset dávat především na Romana Potočného. Chceme vyhrát pro nás a pro naše fanoušky. Víme, že je to důležité,“ pravil brankář Jablonce.

Také na straně Liberce byl přítomen brankář, konkrétně 27letý Filip Nguyen. „Chybí nám body z některých zápasů. Chceme se dotáhnout do horní poloviny tabulky. Porveme se o to, abychom zvítězili a připsali si tři body. Moje bilance s Jabloncem není příznivá, doufám, že vyhrajeme a budeme mít tři body. Dávat pozor bychom si měli na Martina Doležala, ze stran pak na Sýkoru a Jovoviće. V našich zápasech padá celkově hodně gólů, tak věřím, že bude hodně padat i do sítě Jablonce,“ zakončil tiskovou konferenci s úsměvem a popíchnutím liberecký gólman.


Author Jan Bendl
Sdílet článek