Article image

Tomáš Čvančara míří do Sparty!

Zejména díky individuálním výkonům v podzimní části FORTUNA:LIGY a Evropské konferenční ligy UEFA byla na Tomáše Čvančaru upřena pozornost nejen předních klubů z České republiky. Český reprezentant do 21 let odchází do Sparty Praha.

"Celé působení v Jablonci bylo fajn, hlavně kabina a celkově kluci v týmu. Poslední půlrok, kdy jsem se začal prosazovat a začal jsem se dostávat do základu, tak mi to hodně dalo. Moc si toho vážím. Nebýt Jablonce, tak nebude tam, kam to teď směřuji. Doufám, že za sebou zanechám nějakou stopu a lidi, co mi fandili, tak věřím, že mě budou podporovat i dál," říká jednadvacetiletý útočník Tomáš Čvančara, který bude od druhé poloviny sezóny oblékat dres Sparty.

"Přestup do Sparty je pro mě samozřejmě obrovský krok, protože to je další posun v kariéře a směr, kterým se chci posouvat. Není tajemstvím, že každý fotbalista by si chtěl zahrát v zahraničí, takže tohle pro mě může být odrazový můstek," dodává autor devíti podzimních gólů v dresu Jablonce. Tomáš Čvančara přiznal, že se v Jablonci nezlepšil jen po fotbalové stránce, ale také v soukromém životě. A to zejména díky vlivu našeho zkušeného kapitána Tomáše Hübschmana. "Kdybych měl vypíchnout jednoho člověka z kabiny, tak je to určitě Tomáš Hübschman, kterému tímhle děkuji, protože nebýt jeho, tak nejsem takový člověk, jaký jsem dneska. A ani takový fotbalista. Pomáhal mi na začátku a pomáhal mi, když jsme se vracel z hostování. Nejvíc vděčím jemu za to, že můžu udělat teď další velký krok," říká Čvančara.

Tomáš začínal s fotbalem v Sokolu Libiš. V mládežnickém věku se právě přes Libiš a Neratovice dostal do obou pražských S. Nejdříve oblékal dres pražské Sparty a posléze působil dva roky i ve Slavii. Na začátku roku 2018 přestoupil k nám do Jablonce. V pouhých osmnácti letech se ale na Střelnici ve velké konkurenci v A-týmu prosadit příliš nedokázal a připsal si pouhý jeden ligový start. Zápasové vytížení našel především v rámci tehdejší Juniorské ligy. 

V zimě 2019 proto využil možnosti hostování v italském Empoli. Sezonu 2019/2020 strávil na vydařeném hostování v druholigovém Vyšehradu, za který nasázel třináct branek a stal se jedním z nejlepších střelců soutěže. Po návratu do Jablonce ale opět putoval na hostování, tentokrát vypomoci prvoligové Opavě. Letos v létě si už ale v kádru trenéra Rady dokázal místo vydobýt, přišlo větší zápasové vytížení a spolu s tím i důležité góly. Tomáš se nakonec stal letošním nejlepším jabloneckým střelcem podzimu, nejenže skóroval pětkrát v tuzemské lize, ale další čtyři trefy přidal v Evropské konferenční lize UEFA.

Na podzim se také dočkal pozvánky do reprezentační jedenadvacítky, za kterou se trefil v kvalifikaci na hřišti Slovinska. Rozšířil tak své dosavadní reprezentační starty za U18 a U19.

Za Jablonec nastoupil vytáhlý útočník ve 24 ligových zápasech, v kterých vstřelil šest branek. Jeho celková ligová bilance je aktuálně 34 odehraných zápasů ve FORTUNA:LIZE.

Tome, děkujeme za krásné roky v Jablonci! Hodně štěstí při plnění svých fotbalových snů!


Author Martin Bergman
Sdílet článek