Article image

Krob: Zápasy ve Španělsku musí být ještě lepší

Obránce Jan Krob patří mezi nejzkušenější hráče v kádru Jablonce a pochvaluje si tréninkové podmínky na herním kempu ve Španělsku. Na stejném místě zažil soustředění nejen před dvěma lety s Jabloncem, ale také v minulosti se Spartou. "Přírodní tráva je přírodní tráva. Líp se na tom běhá, hraje, na suché umělce se to zasekává a drhne to, nemá to s fotbalem nic moc společného. Jsme tady letos první tým a je to znát," říká ke kvalitě tréninkové plochy Jan Krob.

Jaká byla cesta na herní soustředění do Španělska? Bylo všechno v pohodě?

Cesta byla v pohodě, je to přímý let, nejsou žádné přestupy. Letěli jsme až večer, takže jsme si přes den mohli užít čas s rodinami. Bývalo to tak, že jsme po příletu ještě měli hned trénink, teď jsme přijeli až večer a hned šli spát a v úterý od rána jsme začali trénovat. Dopolední trénink máme za sebou, podmínky jsou tady super. Hřiště je nádherný, v lepší kondici než před dvěma lety.

Úvodní trénink bývá takový najížděcí na rozhýbání po cestě. Ale i tak bylo na programu i hodně běhání.

V letadle je člověk takový zlámaný, tak je potřeba tělo a kosti rozhýbat. Bylo to takové seznamovací. Odpoledne už to bude víc s míčem, ráno to bylo takové namíchané.

Mluvil jsi o tom, že hřiště je v ještě lepším stavu než posledně. Jak velký je to obecně rozdíl k trénování mezi umělkou v minusových teplotách a takovým hřištěm, jako je tady?

Tohle hřiště vypadá z dálky jako umělá tráva, takový krásný koberec. Je to obrovský rozdíl. Přírodní tráva je přírodní tráva. Líp se na tom běhá, hraje, na suché umělce se to zasekává a drhne to, nemá to s fotbalem nic moc společného. Jsme tady letos první tým a je to znát. Až my pojedeme za deset dní pryč, tak taky bude vypadat jinak, ale pořád bude hodně kvalitní.

Je to pro hráče lepší být v takových podmínkách než třeba u nás v Jablonci, kde je často nevyzpytatelné počasí a na přírodní trávu bychom se určitě u nás nedostali?

V Jablonci bychom se na trávu určitě nedostali. Ale týmy okolo Prahy nebo Plzeň, to mají teď dobré, mají vyhřívaná tréninková hřiště a teploty jsou nad nulou. Takže na zimní soustředění třeba ani nemusely, protože podmínky jsou přijatelné pro tyhle týmy.

Doma jsme odehráli tři zápasy. Co nám podle tebe ukázaly?

Zápasy byly vložené do náročného dvoutýdenního cyklu. Bylo to náročný, ale je to potřeba. Víc času jsme strávili v atletické hale a v posilovně, ale zápasy byly takové zpestření. Bylo to lepší než pořád chodit běhat. Zápasy určitě splnily účel, jaký jsme měli v plánu. Myslím si, že všechny tři byly kvalitní zápasy. Bylo tam i dost fotbalových věcí i přes únavu, ale samozřejmě byly i chyby. Od toho to je příprava. Teď to budeme pilovat tady ve Španělsku a zápasy tady musí být ještě mnohonásobně lepší než na Xaverově.

Bylo v těch zápasech něco výrazně jinak než během našeho ligového podzimu?

Když vezmu první zápas, tak jsme drželi balon jako na podzim, ale ze tří střel jsme dostali tři góly. Takže to jsme si hned vzpomněli na podzim a řekli jsme si, že takhle to rozhodně nejde. Už ten druhý zápas se Spartou byl víc odzadu a bylo tam víc taktiky. A v zápase s Bohemkou byl první poločas hodně slušný, druhý poločas bylo trochu znát, že to Bohemka prostřídala a my jsme zůstali ve stejném složení, ale jsme rádi, že jsme to zvládli, protože zápas mohl dopadnout jinak pro obě strany. Ale myslím si, že z fyzického hlediska ty zápasy splnily účel.

Na herním soustředění nás kromě tréninkových jednotek čekají také tři přípravné zápasy s kvalitními týmy ze zahraničí. Co nám mohou tyto zápasy ukázat?

I před dvěma lety jsme tady měli kvalitní zápasy. Myslím si, že to budou náročné zápasy, ale hodně kvalitní. Těšíme se na to, protože s takovými týmy se taky nehraje každý týden. Teď, jak jsme hráli v evropské skupině, jsme si to zkusili a viděli jsme, že s nimi můžeme hrát vyrovnanou partii. I když přáteláky jsou malinko jiné, ale těšíme se na to moc.


Program zápasů na herním soustředění

Na herním kempu odehrajeme také tři přípravná utkání. Úvodní duel bude na programu 19. ledna proti Lincoln Red Imps z Gibraltaru, který se zúčastnil stejně jako Jablonec podzimní části Evropské konferenční ligy UEFA. Druhý zápas se hraje 22. ledna proti Lokomotivu Moskva, účastník ruské nejvyšší soutěže, kam před několika dny přestoupil český útočník Jan Kuchta. Lokomotiv Moskva si na podzim zahrál skupinovou fázi Evropské ligy UEFA. Poslední přípravné utkání se odehraje v závěrečný den herního kempu 27. ledna proti dalšímu ruskému klubu FK Rostov. Více ZDE.


Author Martin Bergman
Sdílet článek