Article image

V sobotu nas čeká derby v Liberci!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
1:1
FORTUNA:LIGA, 23. kolo so 26. 2. 2022, 15:00
Reportáž

Derby severu Čech je opět tady! V sobotu se Radova družina představí na pažitu nedalekého Slovanu Liberec. 58. severočeské derby startuje U Nisy v rámci 23. kola FORTUNA:LIGY v 15 hodin.

Derby na jaře svádí odvěké rivaly, oproti loňsku se však oba severočeští rivalové nachází na opačném pólu ligové tabulky. Aktuálně je v tabulce dělí pět bodů. Liberec uzavírá prostřední skupinu, je desátý, ale v klidu být rozhodně nemůže, od předposledního místa ho dělí ve vyrovnané tabulce pouhých šest bodů. Jablonec je čtrnáctý s dvaceti body. Oba sobotní soupeři mají k dobru po jednom odloženém utkání.

Slovan neměl dobrý vstup do sezony, situace se zlepšila až s příchodem nového kouče Kozla. „Oproti pozici, kdy jsem do Liberce přicházel, je to umístění dobré, na druhou stranu by nás to ale nemělo ukolébat,“ pravil před jarními boji lodivod Liberce. Tomu se v zimních měnících přece jen změnil kádr. Odešel Nečas, Novotný a Chaluš. Mezi nováčky v týmu se postupně hlásil nigerijský útočník Ghali, ofenzivně laděný Alijagič, středopolaři Višinský a Doumbia z Pobřeží Slonoviny či obránce Sparty Štětina. „Defenziva nám celkem fungovala, dívali jsme se teď spíš po hráčích, kteří nám mohou zlepšit efektivitu, tam jsme na podzim měli slabinu,“ vysvětloval na předsezonní tiskové konferenci liberecký kouč.

Kde by rád nás soused zakotvil po jarní části soutěže, to ví přesně liberecký kapitán Mikula. „Na poháry to máme daleko, ale budeme se chtít pokusit o první šestku. Ale prvotní cíl je dostat se co nejdál od poslední skupiny, ideálně do té první,“ nastínil své představy kapitán Slovanu.

Nepříjemnost potkala Liberec na startu jara, kdy mu byly odloženy hned dva úvodní zápasy ve Zlíně a doma s Pardubicemi. Do hry se tak Kozlovi svěřenci dostali až v půlce února, jenže start jim podle představ nevyšel, v dohrávce prohráli ve Zlíně 0:2. O posledním víkendu už hráli liberečtí fotbalisté ve stanoveném termínu v nedaleké Mladé Boleslavi. V městě automobilů byli blízko třem bodům, vedli už 3:1, ale v nastavení jim sebral dva body Ewerton a body se nakonec dělily po divoké přestřelce 3:3. „Bod bychom před utkáním tam asi brali, ale po tom průběhu zápasu převažovalo spíše zklamání,“ hodnotil poslední zápas kouč Slovanu a pokračoval. „Jablonec dostal koncem podzimu do problémů. Ale mají velmi zkušené mužstvo a určitě nepatří tam, kde se v tabulce aktuálně nenacházejí. Jednoduché utkání to nebude, bude to boj o každý metr hřiště,“ připustil liberecký trenér před derby.

Ani Jablonec nemá na jaře odehrány všechny zápasy. Po výhře nad Olomoucí Jablonečtí vyválčili bod v Karviné, ale v posledním kole jim nepřízeň počasí nedovolila sehrát domácí šlágr se Spartou. Asistent Tomáš Čížek zažil několik derby jako hráč a nyní se poprvé představí jako člen realizačního týmu ligového áčka proti Slovanu! Určitě nás čeká v prestižním derby U Nisy těžký a bojovný soupeř. To Liberec potvrdil minule v Mladé Boleslavi, kde mu sice nevyšel začátek, ale právě tou bojovností pak domácí přehrával. Měl i šance na to, aby jasně vyhrál, ale ztráta koncentrace ho nakonec stála dva body. Celkově má Slovan kompaktní mužstvo, ze kterého podle mě nikdo individuálně nevyniká, hraje spíš hodně týmově a pokud to terény dovolují, snaží se o kombinační fotbal. My bojujeme o záchranu, nutně potřebujeme body, takže náš fotbal nemusí být až tak líbivý, ale zato účelný. Začátek jara nám bodově v lize i pak v poháru proti Boleslavi vyšel a chceme na to navázat i v Liberci,říká před sobotním soubojem Tomáš Čížek. Jako hráč Jablonce jsem proti Slovanu odehrál spoustu derby a vzpomínám hlavně na ty kolem roku 2000, kdy jsme se prakticky všichni znali, s některými Liberečáky jsme se i kamarádili, takže ta rivalita pak byla na hřišti velká a bývalo to vyhecované. A myslím, že ta zdravá agresivita je v tomhle derby pořád. U Nisy už jsme se naučili vyhrávat, Liberci máme z podzimu co vracet a věřím, že to zvládneme,dodává Tomáš Čížek.

Trenér Petr Rada působil v obou klubech a derby proti Liberci bere prestižně. "Každé derby bývá napínavé a má náboj. Je to takové malé derby. První je samozřejmě Sparta se Slavií a pak mimo Prahu tohle derby. Liberec hodně posílil, je vidět, že teď má široký kádr. V průběhu podzimu tam přišel nový trenér, po nějaké době se jim to ustálilo. Minule v Boleslavi vedli 3:1 a až inkasovaným gólem v závěru remizovali 3:3. My jsme na tom v tabulce špatně, Liberec o trochu lépe. Ale myslím, že tohle jde v derby stranou. Doufám, že nebudou žádné ošklivé zákroky a že se nikomu nic nestane," říká trenér Jablonce Petr Rada.

Severočeské ligové derby mezi Libercem a Jabloncem napíše v sobotu U Nisy své 58. pokračování. Úspěšnost ve vyhrocených zápasech má však lepší náš protivník, který zvítězil ve 26 případech. Dalších šestnáct derby skončilo smírně remízou a patnáctkrát bral prestižní výhru náš Jablonec. Na podzim jsme svého soupeře na Střelnici tlačili, ale gólově nám přáno prostě nebylo, všechny šance jsme zahodili nebo je pochytal skvělý Knobloch. Z výhry se tak paradoxně radoval náš soupeř, díky gólu Tupty z prvního poločasu.


Utkání začíná v sobotu 26. února od 15 hodin na stadionu U Nisy v Liberci

Rozhodčí: Berka - Vlček, Vodrážka

Delegát: Lhoták, Ubias


Author Jan Bendl
Sdílet článek