Article image

Na Střelnici v neděli vedoucí Slavia!

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Slavia Praha
1:2
FORTUNA:LIGA, 29. kolo ne 17. 4. 2022, 17:00
Reportáž

Poslední domácí zápas základní části FORTUNA:LIGY přivádí na jabloneckou Střelnici aktuálního lídra tabulky pražskou Slavii. Ta prahne po dalším, v pořadí už čtvrtém titulu.

Ligová soutěž jde do svého finiše, před nadstavbou zbývají odehrát poslední dvě ligová kola, všechny zápasy už se odehrají ve stejný den i čas. Tápající Jablonec čeká těžká prověrka, bodů v boji o záchranu má nebývale málo a teď bude muset vzdorovat úřadujícímu mistrovi.

Trpišovského Slavia v zimě přišla o velmi cenné zboží. Odešel totiž tvůrce hry Nicolae Stanciu, stejně jako nejlepší střelec útočník Jan Kuchta. „Šlo o citelný zásah do týmů. Ale když jsme se dokázali vypořádat se ztrátou Součka i Coufala, věřím, že si poradíme i nyní,“ konstatoval na přelomu roku slávistický kouč. Ten zároveň ve svých řadách přivítal i další zajímavá jména. Ostravského rychlíka Sora, českobudějovického obránce Talovjerova, funkcionáři dotáhli z Mladé Boleslavi i přestupy útočníka Fily a levého obránce Juráska. Během jara se navíc trenérovi postupně vrací po zranění do hry další důležití hráči jako Provod, Kúdela či Hovorka. Do konce sezony už do hry naopak nezasáhne zraněný Masopust.

Mistrovská Slavia poslední roky kraluje FORTUNA:LIZE, ale dlouhodobě drží český prapor i na mezinárodní scéně. Trpišovského tým se dokázal vypořádat s nabitým programem, navíc pražský klub je velkou zásobárnou hráčů do reprezentačních výběrů. V letošní sezoně Pražané sice neúspěšně bojovali v předkolech o Ligu mistrů a Evropskou ligu. Velkolepou jízdu ale předváděli v nově vzniklé Evropské konferenční lize UEFA, kde se probojovali až do jarního čtvrtfinále! V jarní části Konferenční ligy stačila vyřadit Fenerbahce Istanbul a LASK Linec. Stopku do semifinále soutěže jí vystavil až holandský Feyenoord po výsledcích 3:3 a 1:3 ve čtvrteční odvetě.

Sešívaní se nyní mohou soustředit už jen na jedinou soutěž a tou je tuzemská liga, v které prahnou po 22. ligovém titulu. Dvě kola před koncem základní části mají jednobodový náskok na druhou Plzeň a čtyři body k dobru před třetí Spartou.

Remízový král letošní sezony pochází z Jablonce, Radův tým posbíral v probíhající sezoně už čtrnáct nerozhodných výsledků a protože dosáhl jen na čtyři výhry v sezoně patří mu až dvanáctá příčka ligové tabulky a jistota faktu, že o svou prvoligovou příslušnost bude prvně bojovat v nadstavbě ve skupině o záchranu. Slavia je v tabulce první, takže nás čeká nejtěžší možný soupeř. Ale pro nás je teď každý těžký, když to vidím. Hrajeme doma se Zlínem a nevyhrajeme. Někdo může říkat, že Slavia má čtvrteční zápas s Feyenoordem v nohách, ale oni mohou nasadit sedm osm jiných hráčů, kteří jsou stejně kvalitní. Mají široký kádr a mohou postavit úplně jinou jedenáctku. Abychom mohli bodovat, musí se sejít všechno. Potřebujeme mít fotbalové štěstí, musíme hrát dobře a na hranici sebeobětování,říká před nedělní bitvou trenér Jablonce Petr Rada.

V neděli na Střelnici sehrají oba týmy svůj 58. ligový zápas. Dosavadní výsledky hovoří ve prospěch týmu z Edenu, který bral hned dvacet vítězství, pětadvacet zápasů skončilo remízou a ve dvanácti případech brali tři body Jablonečtí. Podzimní vzájemný zápas jasně ovládli Pražané, ve Vršovické aréně uštědřili Jablonci pětibrankový debakl.


Utkání začíná v neděli 17. dubna od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Hocek – Kubr, Šimáček

Delegát: Král, Duda


Author Jan Bendl
Sdílet článek