Article image

Akademie získala dotaci na nafukovací halu s UMT

Fotbalová akademie FK Jablonec dál pilně pracuje na svém rozvoji. O aktuálních novinkách na mládežnickém úseku jsme si povídali s místopředsedou naší mládeže Adamem Peltou.

Dlouhodobě se v našich klimatických podmínkách hovoří o potřebě nafukovací haly s umělým povrchem. Už se situace nějak pohnula?

Naše žádost o dotaci byla úspěšná a získali jsme 21 miliónů. Čtyři a půl milionu jsme dostali přímou spoluúčast od města Jablonec nad Nisou a dalších čtyři a půl milionu si od města půjčujeme jako návratnou finanční výpomoc, kterou městu v příštích pěti letech budeme vracet. Pokusili jsme se ještě požádat o spoluúčast Liberecký kraj a uvidíme, jak tam dopadneme.

Může se tedy jablonecká mládež těšit na lepší podmínky už letošní zimu?

Stavět se začalo za Střelnicí už na začátku září. Aktuálně probíhají výkopové a základové práce. Celá akce má být hotová do 31. prosince. Takže to bude jízda.

Realizace celé akce pomůže opět zkvalitnit přípravu jabloneckých mládežníků?

Je to pro nás hlavně velká pomoct, protože vznikne další umělý povrch. Na Mozartovce už je povrch špatný, do Břízek se skoro nedostaneme, tak jsme rádi za tento prostor. Sice půjde jen o menší rozměr 60 x 40 metrů, protože víc se na toto místo nevejde, ale klidně tam můžeme v zimě pořádat turnaje přípravek a žáků. Nafukovací hala navíc rozšíří sportovní areál Střelnice, který se tak stane ještě více multifunkční.

Jiná města podobnou halou už dávno disponují, ale v našich klimatických podmínkách je to asi skoro nutnost, že?

Hala nám pomůže přečkat zimní měsíce, které jsou u nás delší než kdekoliv jinde v naší zemi. Je to pro naší akademii strašně důležité. Malé děti a přípravky se teď konečně nebudou muset prát o zdejší haly, ale budou moci chodit i ven do této nové haly.

Kdo bude halu převážně využívat?

Dopoledne bude určená pro školy a školky, odpolední časy pak budou pro Akademii FK Jablonec, baseball a atlety. S žádostí o její vybudování se k nám připojilo více klubů.

Jaké jsou další novinky z úseku mládeže FK Jablonec?

Do pozice hlavního trenéra U11 jsme přivedli Jirku Maška (bývalý útočník FK Jablonec). Je to pro nás velká posila v kategorii přípravek. Bude mít u nás profi smlouvu, což je v našich přípravkách velká změna a není to tak běžné. Bude mít za úkol dopoledne oživit město formou ukázkových tréninků ve všech školkách ve městě i v jeho okolí, odpoledne se pak bude věnovat plně kategorii U11. Chceme v něm mít plnohodnotného trenéra, který bude samostatný. Je to vše o penězích, my rozhodně nejsme schopni mít dvacet profesionálních trenérů, ale chceme tímto způsobem dát dohromady proces, tak aby to dávalo smysl. U11 jsou naše nejstarší děti a chystají se na přechod do žáků, potřebujeme je připravit na přechod do žákovského fotbalu a uzpůsobit tomu ten proces.

Na jaře jste představoval v nové roli skauta naší akademie pana Hlouška. Jak se prozatím daří vyhledávat talentované děti?

Jirka Hloušek s tím má zkušenost a ví na co má koukat, protože je to zkušený člověk. Kromě skautování má zároveň na starosti projekt v Semilech. S těmi teď úzce spolupracujeme a dohlížíme tam na tréninkový proces právě v přípravkových kategoriích. Potřebujeme mít další líheň v žákovské kategorii, tak abychom byli konkurenceschopní. Jirka Hloušek má za úkol doplňovat kádry od přípravky až po dorost. Sleduje už okresní výběry, ale on objíždí třeba i Královehradecký kraj nebo okolí České lípy. Na Mladoboleslavsku má zase náš skauting na starosti Standa Bejda. Přes léto přišlo do naší akademie hned 16 nových hráčů! Někteří trenéři mají samozřejmě představy, že jim přivedou do každého týmů třeba pět nových hráčů, ale takhle to nikdy nebude. Hlavními skauty jsou především trenéři samotní, ti musí sledovat a dávat reporty o hráčích.

Šéftrenér našich přípravek Marcel Belšan bude prý nově zastávat funkci Grassroots trenéra na Okresním fotbalovém svazu. Jak obě funkce dokáže skloubit?

Také z něj se stává profesionál ve fotbale. Na jeho platu se budeme z části podílet my a z části okres. Bude mít za úkol nakopnout náš okres a rozhýbat děti v menších městech i vesnicích, kde jsou školy a školky. Opět to bude formou ukázkových tréninků, bude pomáhat klubům s nábory. Marcel je k těm nejmenším dětem výborný. Myslím si, že mu v naší akademii pomohlo přeřazení od dorostu k přípravkám a ty ho ještě víc chytly. I díky němu šla část úseku přípravek hodně nahoru a práce už je za ním vidět. Na náboru jsme poslední dva tři roky měli třeba i padesát dětí, což tady dlouhá léta nebylo! Pochvalu ale zaslouží všichni naši trenéři přípravek, šlape nám to. Pracujeme na dobrém obrazu akademie, dětem se snažíme připravovat kvalitní zázemí a podmínky pro jejich výchovu a další sportovní růst. Chybí nám jen kabiny, ale to je dlouhodobější problém.


Author Jan Bendl
Sdílet článek