Article image

Na Střelnici v neděli úřadující mistr z Plzně!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Viktoria Plzeň
0:3
FORTUNA:LIGA, 12. kolo ne 16. 10. 2022, 16:00
Reportáž

V neděli odpoledne se na našem stadionu představí účastník základní skupiny Ligy mistrů, aktuálně vedoucí tým FORTUNA:LIGY a úřadující mistr - Viktoria Plzeň.

V Plzni se loni po čtyřech letech znovu slavil mistrovský titul. Západočeši vedení trenérem Bílkem začali rychle zbrojit na nový ročník a pohárové bitvy. Jako vítěz FORTUNA:LIGY je totiž čekala složitá a těžká cesta předkoly evropských soutěží. Viktorii se to ale povedlo, přes HJK Helsinky (2:1 a 5:0), Šerif Tiraspol (2:1 a 2:1) a Karabach (0:0 a 2:1) se prokousala až do základní skupiny Ligy mistrů! Už počtvrté v klubové historii hraje tuto nejprestižnější klubovou soutěž, navíc jí los přisoudil extrémně těžkou a zároveň prestižní skupinu po boku gigantů Bayernu Mnichov, Interu Milán a Barcelony!

V Doosan aréně byl hlavním předsezonním cílem kvalifikovat se do skupiny evropského poháru a v tuzemské soutěži být zdatným konkurentem pražských „S“. V hlavním městě českého piva se proto značně posiloval stávající kádr. Z něj sice odešel nejlepší ligový střelec Beauguel a stoper Santos. Výčet jmen na straně příchodů byl ale mnohem větší, Západočeši získali obránce Tijaniho, Jemelku a Čiháka, ofenzivně laděného Basseyho a přetahovanou vyhráli také o hradeckého Vlkanovu. Hostování v trvalý přestup stvrdil i Sýkora.

Bílkův tým si zatím suverénně počíná v domácí ligové soutěži, kde jako jediný ještě neprohrál, body ztratil jen ve dvou případech, po remízách 2:2 v Teplicích a 1:1 na Bohemians. S čtyřbodovým náskokem tak aktuálně vede ligovou tabulku před druhou Slávií, navíc má k dobru ještě odložený domácí zápas s Brnem. V nabité skupině Ligy mistrů se ale viktoriánům mezi hvězdnou konkurencí už tolik nedaří. V tabulce skupiny C zůstávají poslední bez bodu s pasivním skore 3:16, přesto stále živí reálnou naději na třetí postupové míst do Evropské ligy. Ve středu vzdorovala Plzeň na vlastním stadionu Bayernu Mnichov v zápase dvou rozdílných poločasů, nejdříve v první půli čtyřikrát inkasovala a po změně stran dvěma góly mírnila porážku na 2:4. „Druhou půlí s Bayernem jsme se trošku zvedli, už jsme to nutně potřebovali, abychom nebyli moc dole před zápasem v Jablonci. Vypadávají nám ale obránci, Řezník je dlouho mimo, problémy mají Havel a Jemelka. Nabízí se tak hra na tři stopery, ale do zápasu na Střelnici máme ještě dost času najít ideální sestavu,“ dumá nad problémy v zadních řadách svého týmu trenér Viktorie Michal Bílek.

Jablonec zažívá sezonu jako na houpačce, po špatném začátku přišla série výher, kterou ale hráči degradovali dvěma nečekanými porážkami. První nezdar přišel v ligovém zápase s posledními Pardubicemi (0:1), k tomu přišlo ve středu vyřazení z domácího Poháru MOL Cup s druholigovým Vyškovem (0:1). „Po Vyškovu nás teď čeká úplně jiný zápas, už jen pozornost toho duelu bude úplně jiná,“ říká před nedělním duelem asistent jabloneckého kouče Jiří Kohout.

Plzeň s Jabloncem mají za sebou už rovných 50 vzájemných ligových zápasů. 23x se v nich radovali Západočeši, 12x se týmy rozešly remízou a 15x se z tří bodů radoval náš Jablonec. V loňské sezoně jsme s Viktorií doma remizovali bez branek a v Plzni prohráli 0:5. Jak dopadne vzájemný ligový duel s úřadujícím mistrem tentokrát?


Utkání začíná v neděli 16. října od 16 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Klíma - Nádvorník, Machač

Delegát: Hojsík, Mikel

VAR: Franěk

AVAR: Hocek


Author Jan Bendl
Sdílet článek