Article image

Tomáš Kubín: Vážím si důvěry trenérů

Osmnáctiletý střední záložník Tomáš Kubín zažívá první soustředění po boku ostřílených ligových mazáků v týmu trenéra Davida Horejše. Náš odchovanec si v pondělí také připsal premiérový start v zápase A týmu. Jak zvládá zátěž a jak velký to byl skok z dorostu přes B tým až do ligového týmu?

Tomáš Kubín je odchovanec Jablonce. S fotbalem začínal ve třetí třídě základní školy. "Bylo mi nějakých osm let. Chodili jsme si kopat s kamarády, takže takhle jsem se dostal k fotbalu a chytlo mě to," říká odchovanec jablonecké akademie, který se rád věnuje také dalším sportům. "Od malá dělám tak nějak všechny sporty, ale fotbal mě chytil nejvíc," dodává Tomáš Kubín.

Když s fotbalem začínal, tak jako každý malý kluk měl nějaký sen, ale nenapadlo by ho, že o 10 let později od prvních fotbalových kroků bude trávit herní soustředění s ligovým týmem. "Jak jsem postupoval kategoriemi, tak jsem o tom snil víc a víc. A představoval jsem si, že bych si třeba jednou mohl zatrénovat s klukama," vypráví šikovný střední záložník.

Každý posun o kategorii výš je pro mladé kluky náročný. Tomáš je kmenovým hráčem našeho dorostu U19, ale nabírá zkušenosti také v třetiligovém B týmu. Teď poskočil na ten nejvyšší stupeň do ligového týmu. "Myslel jsem si, že to takový skok nebude z béčka do áčka, ale je to zase o další level výš. Mnohem vyšší rychlost, intenzita. Ale v béčku je to všechny taky rychlé. Z dorostu do béčka je to velký skok, ale z béčka do áčka je to ještě mnohem víc," popisuje Tomáš Kubín. "Před odletem jsme měli Yo-Yo testy, to jsem si odběhal. Bylo to docela pekelné. Nějaké dva dny mi trvalo si na to tempo zvyknout, ale teď už je to lepší. Není to ideální, ale je to lepší, je tam podle mě nějaký posun," dodává Kubín.

Podobně jako Vojtěch Kubista, Dominik Pleštil, Michal Černák a další, kteří se z mládeže dostali až do ligového týmu, to má také Tomáš Kubín. A jeho aktuální počínání by mohlo být inspirací také pro další mladé kluky, kteří teď hrají v žákovských a dorosteneckých kategoriích. "K těmhle klukům jsem vždycky vzhlížel, když se dostali z akademie do áčka. Teď mi píšou kluci z nižších ročníků, že mi to přejí. Určitě ať všichni makají a když budou makat víc než ostatní, tak se ta šance od trenéra může objevit," vzkazuje mladších hráčům Kubín.

V pondělí se pro Tomáše Kubína objevil další milník, a to v utkání proti maďarskému DVTK. V závěru zápasu si Tomáš Kubín připsal první desetiminutovku v dresu A týmu Jablonce. A do zápasu nastoupil bez ostychu, hned absolvoval úspěšně tvrdý hlavičkový souboj a dále si pak plnil pokyny trenéra Horejše. "Je to neskutečný pocit, vysněný sen. Když hraju po boku třeba Jakuba Považance, na kterého jsem se chodil s kamarády dívat na zápasy áčka, tak je to neskutečné. Velký zážitek a neskutečná vděčnost, že tohle můžu zažívat," říká Tomáš Kubín. "Určitě se snažím splácet tu důvěru, kterou mi trenéři dávají," dodává osmnáctiletý Kubín.

I když je Tomáš Kubín teď s A týmem, tak zůstává stále nohama na zemi a ví, že je před ním ještě plno práce, aby se do áčka přesunul trvale a minuty na hřišti postupně narůstaly. "Musím hodně pracovat, zesílit a zamakat na sobě. Podle mě by teď bylo ideální zahrát si v béčku, když mi trenér dá důvěru a vyhrát se ve třetí lize. Je tam ještě hodně mezer, ale když budu poctivě pracovat, tak věřím, že se nějaká šance naskytne," dodává Tomáš Kubín.



Author Martin Bergman
Sdílet článek