Article image

Trenér Vomáčka: Kluci jsou na jaro připravení

Náš B tým v sobotu vstoupí do jarní části ČFL na půdě Ústí nad Labem. Začne tak hon za body, abychom zachránili třetí ligu, která je pro rozvoj mladých hráčů ideální soutěží. Jak hodnotí trenér Benjamin Vomáčka přípravu a jaké má vyhlídky do jarní části najdete v našem souhrnu.

Zimní přestávka byla hodně dlouhá a nejinak to bylo se samotnou přípravou. Během zimní přípravy se našemu béčku dařilo nejen herně, ale i výsledkově. Od trenéra Vomáčky dostali hráči řádně do těla a projevilo se to také na hřišti. Z odehraných 9 zápasů v přípravě skončilo 5 výhrou Jablonce B, derby béček s Libercem bylo nerozhodně 2:2 a jediná porážka přišla proti Slavií Praha B. Dva duely byly zrušeny kvůli zdravotním komplikacím soupeřů. „Přípravu hodnotím vcelku kladně. Kluky musím pochválit za přístup k trénování a přípravným zápasům. S tímhle jsme neměli žádný problém, naopak bylo na nich vidět, že se chtějí někam posunout. S trenéry věříme tomu, že jsou kluci dobře připravení na jaro,“ říká trenér třetiligové rezervy Jablonce Benjamin Vomáčka.

Právě řada vítězných zápasů a povedených výkonů dává najevo, že se tým výkonnostně posouvá a je tak nasměrován k lepším výsledkům v jarní části České fotbalové ligy. Našli trenéři tu správnou cestu? „Věříme, že jo. Už na začátku našeho působení jsme si s klukama cestu vytyčili, jedeme podle ní a daří se nám to někdy líp a někdy hůř. I zápasy parametry měly a přibližovalo se to hodně tomu, co bychom chtěli hrát. Řekli jsme si, že nám je jedno, jestli to je přátelák nebo mistrák, do každého zápasu jdeme stejně. Ať je to s krajským přeborem nebo s ligou. Máme v týmu plno dorostenců a ti musí hrát každý zápas naplno, jako by to byl ten poslední. Takhle jsme k tomu přistoupili a kluci to vzali za své,“ vysvětluje trenér Jablonce.

Do B týmu Jablonce se již během podzimu zapojilo několik kluků z dorosteneckých týmů, začleňování pokračovalo také v zimní přestávce. Jaký bude další osud mladých nadějných hráčů? „Trénovat s námi zůstanou určitě. Jak jsem říkal, přístup hráčů byl velmi dobrý. Neříkám, že jsme tam neměli nějaké problémy, ale to se netýkalo kluků z dorostu. Takže zůstanou s námi, ale jestli budou hrát za U18, U19 nebo béčko, to se rozhodne vždy před víkendem. Kluci jsou takhle nastavení a nemělo by jim to dělat problém. Říkal jsem jim, že hrají za Jablonec, ne za jednotlivé kategorie. Takže jestli budou tam nebo tam, budou odvádět to, co po nich chceme jako trenéři,“ dodává Vomáčka.

Jablonečtí fotbalisté jsou ve skupině B ČFL na 13. místě s 13 body po 15 odehraných kolech. A právě tento bodový stav se bude náš B tým snažit co nejdříve rozšířit o další body, aby bylo více klidu na práci a třetí nejvyšší soutěž zůstala nadále v Jablonci. To však není jediný cíl našeho rezervního týmu. „Cíl je, aby se hráči posouvali. Samozřejmě je to soutěž dospělých, takže se tam hraje i na výsledky. Záchrana je samozřejmě primární cíl, protože třetí liga je ideální pro rozvoj mladých kluků, a pak hrát takový fotbal, aby se kluci mohli dostat dál. Je tam čtyři nebo pět zkušených hráčů, kteří by ti mladé měli vést k tomu, aby se zlepšovali a v létě se podívali třeba do přípravy s A mužstvem a později i do zápasů. To je takový cíl B mužstva,“ říká trenér Benjamin Vomáčka.

Ostrý start v jarní části čeká naše béčko v sobotu 4. března v Ústí nad Labem, kdy od 10:30 hodin bude zahájeno utkání 16. kola ČFL skupiny B.


Author Martin Bergman
Sdílet článek