Article image

Dílo se povedlo, řekl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek

Slavnostního otevření nové přetlakové haly s umělým povrchem se zúčastnil i předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Především díky financování NSA mohl být celý projekt nakonec realizován.

Národní sportovní agentura poskytuje finanční podporu sportu ze státního rozpočtu prostřednictvím jí vyhlašovaných programů na rozvoj a podporu sportu, turistiky a sportovní reprezentace a definuje národní sportovní politiku.

Za přispění Národní sportovní agentury jste mohl v úterý v Jablonci otevřít zbrusu novou halu, jaký je to pocit?

Vzhledem k tomu, že jsem ve funkci předsedy NSA teprve tři měsíce, tak jsem rád, že tu infrastrukturu nevidím jen na papírech a fakturách, ale vidím, že i nějaká stavba už vznikla. Je dobře, že se daří záměry rozvoje infrastruktury přetavovat ve skutečné stavby. Myslím si, že další a další stavby budou následovat.

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019. Už jsou všechny procesy zaběhlé a funguje vše podle představ?

Logický rozjezd agentury nebyl jednoduchý. Agentura vznikala na zelené louce. Infrastrukturní projekty jsou složité, jak přípravou, vyhodnocováním, tak samozřejmě i stavebními pracemi, které významně podražily. Procesy nebyly jednoduché, ale věřím, že v následujícím období zažijeme skokovou akceleraci sportovních staveb.

Jak se díváte na dnešní mládež a její vztah ke sportu?

Je to velké téma nejen sportovní agentury, ale i řady rodin. Mělo by to být obecně i politické téma. Potřebujeme děti dostat ke sportu. Tak, aby měly pohybové návyky a snažily se sportovat celý život. Zároveň je to i prevence zdraví a obezity. Ty čísla jsou šílená, bavíme se o 16 % obézních dětí. Jen méně než polovina dětí je schopna naplnit požadavek toho, aby se alespoň hodinu denně hýbala. S oblibou říkám, že moji rodiče měli největší starost, jak mě dostat domů a dnes je největší starost rodičů, jak děti dostat ven. My dětem musíme připravit takové podmínky, aby měly kde sportovat.

Pohybuji se teď intenzivně ve výzkumech. Je tu i velká skupina dětí, která se necítí dobře v soutěži. My musíme připravit i takové programy, které budou určeny pro všechny. Možnost neorganizovaného sportování musí mít i oni, tak aby se i ony cítily dobře, udělaly si pohybové návyky a nebály se sportovat.

Hala v Jablonci nad Nisou je hotová a využívat jí můžou veškeré sporty.

Jsem rád, že jí využívá mládež napříč všemi sporty. Gratuluji Jablonci, že se mu podařilo dotáhnout realizaci do úspěšného konce a už se tu sportuje. Chci poděkovat zástupcům municipality, města a kraje, že i oni přispěli a dílo se povedlo. Chci věřit tomu, že se tu podaří najít dobré zázemí a vyrostou tu další úspěšní sportovci. A i když z nich třeba nebudou reprezentanti, tak to budou lidé, kteří díky sportu stráví krásné mládí a budou to kvalitní občané, kteří budou vědět, že za každým úspěchem stojí i nějaká práce.


Author Jan Bendl
Sdílet článek