Article image

Oldřich Pařízek je novým šéftrenérem brankařů akademie

O jablonecké mládežnické gólmany se přichází starat a zkušenosti jim předávat bývalý ligový brankář Oldřich Pařízek. „Výchova mladých kluků, je teď mým posláním,“ říká legendární brankář.

Jak se zrodilo vaše angažmá v roli šéftrenéra brankářů Akademie FK Jablonec?

Asi na základě mých zkušeností za ty roky mě oslovil Adam Pelta. Chceme tomu dát nějakou koncepci, trénování brankářů od těch nejmenších až po ty nejstarší. Sám se přiznávám, že tady začínám u těch nejmenších a postupně se dostávám k těm starším a starším.

Jaká je tedy vaše vize?

Gólmani mají dvakrát týdně individuální brankářské tréninky. A tam kde vidíme největší potenciál, tak jsme teď nově přidali další sólo trénink. Na každém z kluků teď je, aby se do toho dokázal dostat.

Česko bylo vždy známé kvalitní líhní brankářů. Jak vypadají gólmanské naděje z vašeho pohledu dnes?

Dle mého názoru jich máme hodně stejných. Úroveň je slušná, jen nevyčuhují. Chybí u nich takové to vybroušení, takový ten individuální přístup, než jen ten klasický gólmanský trénink. Za mých mladých let tolik trenéři brankařů nebyli. Dneska už jsou a dětem se věnují, což je jen dobře. Ale když se brankáři dostanou do nějakých osmdesáti procent svého maxima a je tam vidět nějaký předpoklad, že by to mohlo být do budoucna zajímavé, pak je potřeba se o to více tomu brankáři věnovat maximálně. V tu chvíli to chce ten potencionální talent co nejvíce rozvíjet, věnovat se mu individuálně a zkusit ho vybrousit do ligové úrovně. To se ale zatím u nás moc neděje.

Osobně za sebou máte bohatou karieru, deset sezon v tuzemské lize. Dlouhá angažmá ve Viktorii Žižkov i belgických Antverpách. Co následovalo po skončení hráčské kariéry?

Končil jsem v roce 2007. Panu Grigovi jsem poté dělal asistenta na Viktorce Žižkov. Přes Příbram a Bohemians jsem se dostal na Slavii, kde jsem pět let dělal stejnou roli, jakou dělám dmes. Nějak na přelomu roku 2015-2016 jsem ale už nemohl, byl jsem z té práce unavenej a funkci jsem složil. Teď jsem se k tomu ale vrátil, naposledy jsem v této roli působil jako asistent v Mladé Boleslavi u pana Jarolíma. Po třičtvrtě roce bez práce, přišla nabídka z Jablonce a tu jsem přijal.

Jak vzpomínáte na svou kariéru hráče?

Každé to období mělo nějaké své specifikum a každé mi mělo dát něco do života. Začátek kariéry jsem měl v Jablonci, pak jsem šel mladej na Viktorku Žižkov, kde jsem chytil asi největší lauf. Přišlo angažmá v Antverpách, kde se mi pět let slušně dařilo. Závěr mojí kariéry už byl horší, roky přibývaly a já neudělal některá dobrá rozhodnutí. Teď je mým posláním výchova mladých kluků. Zkušenosti mám a rád bych ty fotbalisty připravil do života lépe, než jsem byl na něj připravený já.

Zmínil jste své začátky právě v Jablonci. Jak to tehdy bylo na Střelnici?

Bylo to v roce 1993, byl jsem tu půl roku a v podstatě jsem nechytal. Byl tu ale trenér Kotrba, který ten potenciál ve mně viděl. Po půlroce působení - nepůsobení jsem odchytal snad jen jeden zápas, protože tu byl Míra Braniš, který chytal stabilně a postupovalo se do první ligy. Pak přišel pan Pešice. Já jsem byl potom zlanařenej panem Kotrbou do Viktorky Žižkov.

V Jablonci byl poté hvězdou mezi tyčemi brankář Zdeněk Jánoš. Spolu jste patřili mezi špičku ligových gólmanů, jak na něj vzpomínáte?

U Zdendy to nikdy nebylo mezi. Gólman to byl to byl stoprocentní, určitě jeden z nejlepších v lize v té době. Tím svým životem ale trochu hazardoval a pak to dopadlo, jak to dopadlo. Na druhou stranu na něj mám jen nejlepší vzpomínky. Protože když jsme se šli třeba někam pobavit, tak jsme ho stoprocentně někde potkali (smích).

Nedávno jste vydal svou knihu Chytej, po které se jen zaprášilo. Prý se ale nejedná jen o klasický životopis.

Není to klasická autobiografie ani to není udělané chronologicky. Prostě to běží příběhy z mého života. Fotbalu tam je nějakých třicet procent, jinak je to o mém životě. Jak jsem prožil dětství, jak jsem vyrůstal, proč jsem měl kariéru, jakou jsem měl. A proč ten život vedu, jakej ho vedu. Lidi by si to měli přečíst, protože to není jen pro fotbalovou veřejnost. Je to takovej bestseller, protože se to prodalo všechno. Uvidíme, jestli to bude nakladatelství Albatros dotiskávat. Veřejnost je omezená v tom, že to je zaškatulkováno mezi sportovní tématikou, ač to tak úplně sportovní tématika není.

Na léto jste přichystali v Jablonci 1. ročník hráčsko-brankářského kempu, který povedete spolu s bývalým ligovým útočníkem Jirkou Maškem. Na co všechno se můžou uchazeči těšit?

Dali jsme to dohromady s Jirkou Maškem a Adamem Peltou. Unikátní to bude v tom spojení trenér brankařů s hráči. Děti se mohou těšit na to, že si z toho opravdu něco odnesou. Za ten týden načerpají takové dovednosti, které by jim nikdo nikdy v klubech nevysvětlil, pokud nemají kvalitní gólmanské a hráčské vedení.


Author Jan Bendl
Sdílet článek