Article image

Jablonec bude hrát skupinu o udržení, rozhodla o tom porážka 1:4 na Bohemians

Team logo Team logo
Bohemians Praha 1905 FK Jablonec
4:1
FORTUNA:LIGA, 30. kolo ne 30. 4. 2023, 15:00
Reportáž

Poslední kolo základní skupiny FORTUNA:LIGY rozhodlo o tom, že Jablonec bude hrát v nadstavbě skupinu o udržení. Jablonec totiž nezvládl zápas na Bohemians a na desáté příčce ho vystřídaly České Budějovice, které mají ve vzájemných zápasech lepší skore.

V závěrečném kole základní části Jablonec v Ďolíčku asistoval u oslav domácího klubu, který slavil čtyřicet let od jediného titulu Bohemians. Už před zápasem proběhla oslava tohoto jubilea. Na hrací ploše se představili žijící členové týmu z roku 1983, aktuální hráči pak nastoupili v retro dresech.

Jablonecký kouč David Horejš udělal ve vyprodaném Ďolíčku jedinou změnu, vykartovaného Považance nahradil v základní jedenáctce Apkudje. Slavnostní atmosféra zápasu se přenesla i do samotného zápasu. Vyprodaný stadion hnal domácí za třemi body, které by upevnily čtvrtou pozici vršovického týmu před nadstavbovou částí. Domácí šli do vedení hned z první střely na branku v 10. minutě, Matoušek se dobře uvolnil na hranici našeho vápna a prostřelil vše co mu stálo v cestě 1:0.

O dvě minuty později mohlo být v hlavním městě srovnáno, Jovović v brejkové situaci středem hřiště skvěle uvolnil Chramostu, jeho křížnou střelu k tyči ale stačil Jedlička vytěsnit na roh! Ani čtvrthodinu hry neodehrál útočník Sejk, který přenechal místo Davidu Štěpánkovi. V 19. minutě po rohovém kopu Pražanů nešikovně zahrál vysoký míč ve vlastním vápně Chramosta, ve výskoku pak fauloval Akpudje Drchala a rozhodčí nařídil penaltu pro domácí barvy! Ochozy v Ďolíčku si vyvolaly na exekuci veterána Jindříška, který se z penaltového puntíku nemýlil a svou brankou se stal novým nejstarším střelcem samostatné české ligy místo našeho Hübschmana – 2:0!

Poté napřáhl k pěkné střele domácí Drchal, jeho projektil naštěstí skončil těsně vedle Hanušovy tyče! Jablonec byl během první půle nepřesný a nedůrazný, vyjma desetiminutovky po půlhodině hry, kdy dokázal zahrozit. Ve 34. minutě dal Martinec na malé vápno soupeře prudký nepříjemný balon od brankové čáry, ale skluzující Polidar s tečí domácích pálil zblízka jen nad břevno. V nastaveném čase první půle vyskočil po rohovém kopu nejvýše stoper Martinec, svou hlavičku bohužel nasměroval jen nad břevno.

O poločase sáhl náš kouč k další změně, Akpudjeho nahradil Patrák. Jako první zahrozili Severočeši, palebnou pozici připravil Jovović Chramostovi, ten ale nastřelil jen bránícího domácího hráče. V 54. minutě však domácí udeřili znovu, po rohovém kopu Kovaříka ještě stačil hlavičku Puškáče vyrazit Hanuš, na dorážku Drchala zblízka už byl ale krátký – 3:0.

Jablonec neměl příliš na odpověď. Köstlovu tvrdou ránu zblokoval jeden z jabloneckých obránců. Až jedenáct minut před koncem vzal zodpovědnost na sebe středem hřiště štírek Šulc, uvolnil se a přesnou střelou k tyči snížil na 3:1!

Vzápětí se po chybě Martince řítil sám na Hanuše Drchal, skvěle ale zasáhl vybíhající brankář Hanuš, následná střela Puškáře skončila těsně vedle naší tyčky. V 90. minutě předvedl v jabloneckém vápně parádu střídající Prekop, parádní kličkou se zbavil dvojice jablonecký hráčů a z úhlu překonal Hanuše na 4:1! V nastaveném čase odmítl snížit ještě Ikaunieks, zblízka pálil ale jen do náruče brankáře Jedličky. 5689 diváků v Ďolíčku oslavovalo výhru 4:1 a upevnění čtvrté příčky, která bude po nadstavbě znamenat účast v pohárové Evropě.

Jablonec díky porážce v Ďolíčku a současné výhře Českých Budějovic nad Pardubicemi padá Jablonec na jedenáctou příčku ligové tabulky a v nadstavbě bude hrát skupinu o udržení. České Budějovice mají při shodném bodovém zisku lepší skore ze vzájemných zápasů a proto poskočily na desátou pozici a čeká je prostřední skupina.


Author Jan Bendl
Sdílet článek