Article image

Žáci U9 startovali na turnaji v Německu

Ve dnech 19.-21.5. se přípravka U9 zúčastnila mezinárodního turnaje v německém Kolíně nad Rýnem. Již během cesty na kluky a rodiče čekalo malé překvapení v podobě prohlídky stadionu SG Dynamo Dresden, kde běžně chodí na domácí utkání přes 30 tisíc fanoušků.

Turnaj byl gigantických rozměrů, 120 týmů z 10 zemí bylo rozděleno do 24 skupin na čtyřech stadionech. Hrálo se dle pravidel Německého fotbalového svazu na hřišti s rozměry 55x37 m a s počtem hráčů 6+1, hrací čas byl 1x13 minut.

Své země na tomto turnaji reprezentovali např.:

Rakousko – Rapid Vídeň, Austria Vídeň

Anglie – Liverpool FC, Everton

Německo – Bayern Mnichov, 1. FC Köln, Schalke 04, Bayer Leverkusen

Itálie – AC Milán, Juventus Turín, FC Janov

Rusko – Zenit Petrohrad

Belgie - Anderlecht Brusel (vítěz turnaje)

Nizozemsko – Feyenoord Rotterdam

Bělorusko – FC Minsk

Slovensko – Slovan Bratislava

Česko – FK Jablonec, FC Hradec Králové, Bohemians Praha 1905, SC Xaverov Horní Počernice


Celý turnaj byl pro náš tým velkou zkušeností, pro hráče obrovským zážitkem a pro rodiče hráčů přehlídkou toho nejlepšího, co je v Evropě k vidění. Již pouhé rozcvičení AC Milán jsme sledovali doslova s úžasem a překvapením, protože bylo hodně podobné, jaké preferujeme u svého týmu a to 90% s míčem a především skladbou cvičení. Co bylo ale diametrálně odlišné, tak nasazení a rychlost, ve kterém pracovali, vše bylo desetkrát rychlejší, prostě dokonalé a o několik kategorií výše.

Do prvních dvou utkání naši kluci šli s jasným úkolem vytvořit tlak na soupeře vysokým presinkem a být silní na míči, což se nám podařilo a získané míče jsme dokázali konstruktivně rozvinout v kombinační hru, která byla oceněna vítězstvími v obou úvodních utkání. V zápase s 1. FC Köln se projevila obrovská kvalita, dovednosti a rychlost domácích, kteří si nás doslova vzali na 13 minut do baga a vůbec nepřipustili, abychom gólově ohrozili jejich branku. Vyspělý fotbal od devítiletých kluků bylo úžasné sledovat, a tak prohra 0:4 byla ještě přiměřená. V dalších devíti utkání jsme byli v herním projevu a dovednostech lepším týmem, kde se nám především dařilo v mikro situacích 1 na 1, 2 na 1 a v kombinační hře. Nejlepší výkon jsme podali v zápase s třetiligovým týmem Hansa Rostock, kde jsme měli velkou převahu v držení míče a parádní výkon byl korunován vítězstvím 4:0. Všechny naše šance byli vypracované, které kluci řešili bez našeho napovídání a zasahování do jejich hry, hráli svůj fotbal a to má pro nás největší váhu. Nejvíce nám ale chyběl důraz v pokutovém území a přesnost v zakončení, na kterém budeme v budoucnu pracovat,jelikož na takto obsazených turnajích rozhodují maličkosti či jedna nebo dvě chyby v obranné fázi a herně vyspělý soupeři je vždy dokáží potrestat.

Po odehrání základních skupin bylo jasné, že na skupinu "Champions league" nemáme zatím dostatečnou kvalitu ani zkušenosti, ale postup do skupiny "Gold" byl díky předvedené hře zcela zasloužený. Celkové 7. místo ve zlaté skupině bylo naopak zklamání, jelikož naše výkony byly velice dobré a např. soupeři z Ruska (ve zlaté skupině skončil na 2. místě) jsme umožnili za celé utkání pouze dvě šance, které, ale dokázal potrestat dvěma góly a z našeho následného tlaku jsme již dokázali pouze snížit na 1:2. Nicméně ale každý takový turnaj je o vítězstvích a radosti, o prohrách a slzách. Určitě jsme ale v zahraničí opět zanechali dobrou stopu pro FK Jablonec.

Turnaj jsme zakončili prohlídkou města a malou prohlídkou RheinEnergieStadion, kde hraje domácí utkání již druholigový 1. FC Köln.

Velké poděkování a respekt patří rodičům za finanční příspěvky, za parádní atmosféru a podporu, když ve všech utkáních dokázali naše hráče vyhecovat a také za jejich věnovaný čas, který s námi po celé tři dny trávili, jelikož jsme nacestovali 1700 km.

Hráčům patří poděkování za vzornou a přímo ukázkovou reprezentaci klubu.

SESTAVA – Geisler Matyáš – Knappe Radek, Knappe Marek, Hrubý Lukáš, Štěpař Patrik, Hadidi Adam, Scholze Martin, Toman Dominik, Markalous Štěpán, Najman Michal, Krátký Šimon.

REALIZAČNÍ TÝM – Řezníček Libor, Markalous Miroslav, Toman Ladislav, Krátký Pavel, Krátká Jitka.

Autor: Libor Řezníček


Author Redakce
Sdílet článek