Article image

Zkušení a mladí, to je Vodičkova cesta

Trenér naší rezervy Jaroslav Vodička si na začátku nové sezony pochvaluje partu realizačního týmu, kterým je obklopen. S jakými změnami a hráčským kádrem vstoupí do přípravy na novou sezonu jablonecký kádr?

Trenére, jak s odstupem času hodnotíte neobvyklou třetiligovou sezonu, která se nedohrála?

Samozřejmě to bylo zvláštní. Půlrok jsme zvládli velice dobře, mužstvo se dalo do pořádku, všechno nám šlapalo a my předváděli dobré výkony. Zařadili jsme mladé hráče a všechno to splňovalo účel, který jsme měli. Všechno nám to zkomplikovala a narušila až situace, která se stala na jaře. Nechci říkat, že bychom tu soutěž vyhráli, to určitě ne. Ale celkově je to strašná škoda.

Mrzelo vás hodně, že byla soutěž předčasně ukončena a nebyl ani pokus o dohrání?

Logicky to bylo asi správné řešení, protože by se to nestihlo. Přeci jen třetí liga je poloprofesionální soutěž, spousta hráčů chodí do práce. Určitě kvůli tomu nebrečím. Bohužel, pro nás to nastalo v této situaci, kdy jsme si to chtěli uhrát a překvapit. Možná jsme chtěli i jít do baráže, protože třeba Táborsko se tam cpalo vehementně a my jsme jim to chtěli trošku znepříjemnit.

Teď už skládáte tým před nastávající novou sezonou?

Už tehdy jsme trénovali a nemohli jsme hrát, pak jsme sice odehráli nějaké přátelské zápasy, ale podmínky pro nás nebyly jednoduché. Viděli jsme se celou dobu jen na hřišti, neměli jsme k tomu vytvořené úplně ideální podmínky. Nebrečeli jsme nad tím, ale dali jsme si to nějak dohromady. Pomalu jsme si vytahovali dorostence, tak abychom si udělali širší záběr, abychom věděli, kdo vůbec může být pro naši rezervu platný. Vypadlo z toho, že mladí kluci jako Drda a Nykrín, kteří měli pramálo zkušeností v U19, si svou kvalitou o to řekli. Vytáhli jsme si je, špatné ale je, že ze čtrnácti končících dorostenců tam máme dál jen Coufala a Mazánka a to je všechno. To není dobré. Už v zimní přestávce se nám ukazovalo, že ti mladí kluci fyzickou zátěž nezvládají. Těžko to pak můžeme posouvat dál. Na druhou stranu třeba Černák neměl absolutně žádný kondiční problém, tak jsem nechápal, proč by ho měli mít další kluci, kteří jsou o dva tři roky starší.

Bez omezení už sehrajete i první přípravné zápasy, s jakými soupeři?

Hrajeme šest přípravných zápasů, s Frýdkem-Místkem, máme tam Spartu, Slavii, Králův Dvůr, Teplice. Jsou to kvalitní soupeři, vybírali jsme to podle zimy, tam nám to něco dalo a něco i ukázalo. Mladé hráče budeme chtít v těchto zápasech prohnat, aby se otrkali. Netvrdím, že Nykrín s Drdou u nás zůstanou, ale určitě u nás zůstanou aspoň na tréninky, budeme je chtít zapojovat. Musíme ten kádr dát do pořádku, protože nám někteří hráči odešli.

A kdo vaše řady doplní?

Máme problém na postu stopera. Snažili jsme se hledat a vytipovat si hráče. Co jsme měli vyhlédnutého, nám ale vzhledem k tomu, že jsme chtěli zkušenější hráče, nevyšlo. Hráče na tento post ročníku 2002 jsme neobjevili. Proto jsme zvolili zkouškou Tahira, vyzkoušíme zde Honzu Vošahlíka a na levou stranu Šimoníka ze Zlína.

Kádr tedy budou tvořit zkušení hráči a mladí kluci z vlastní líhně?

Přesně tak. Není normální, aby naše devatenáctka hrála druhou nejvyšší dorosteneckou soutěž a my najednou chtěli, aby z toho vypadlo šest lidí a hráli hned třetí ligu. To je nesmysl. Hodně jsme nad tím přemýšleli a chtěli jsme mančaft udělat z kluků zkušených, kteří prošli Jabloncem a k tomu přibalit mladé odchovance. To si myslím, že se nám povedlo a už se nám to i vyplatilo. Určitě by bylo složité, kdybychom do toho ty dorostence hodili a plácali bychom se někde na dně, mělo by to stejný efekt, jako když byla juniorka poslední a nic z toho pořádně nebylo. Chtěli jsme tento systém zde nastolit a teď se k tomu chceme vrátit. Podle mě je to jediná cesta.

S jakým cílem sportovním a "výchovným" půjdete do nové sezony?

Cílem není soutěž vyhrávat, ale chceme se pohybovat nahoře. Myslím si, že teď to bude úplně jiné. Mužstva už budou ve střehu, doteď s námi nikdo nepočítal a my najednou překvapili. Jsem rád, že jsme zvolili cestu zkušených a k tomu třeba čtyři mladé. Cíl bude jednoznačný, někoho vychovat a posunout do A mužstva. To je náš nejvyšší cíl. Jestli budeme čtvrtí nebo sedmí, to je v podstatě jedno. Máme nastaveno, jaký fotbal chceme hrát. Chceme mít dozor nad mládežníky, tak abychom to dokázali zlepšit co se týká kondiční a silové stránky. Samozřejmě už i teď přemýšlíme o hráčích, kteří nejsou ještě ani v devatenáctce, i ty bychom si pomalu brali do tréninků a začleňovali je. To by měla být naše práce. Kluci v realizačním týmu vedle mě, Tomáš Čížek, Honza Zelenka, Láďa Zajíc a manažer Adam Pelta, ti kluci odvádí bezvadnou práci a já jsem s nimi strašně spokojený. Možná i to je odraz toho, že nám to takhle fungovalo a v tom bychom chtěli samozřejmě dál pokračovat.


Author Jan Bendl
Sdílet článek