Article image

Základní část zakončíme ve středu v Ostravě

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:0
FORTUNA:LIGA, 30. kolo st 20. 4. 2022, 18:00
Reportáž

Ve středečním posledním kole základní části ligové soutěže se Radův Jablonec představí v Ostravě. Premiéru před domácím publikem zažije nový kouč Baníku Tomáš Galásek.

Poslední kolo základní části FORTUNA:LIGY definitivně rozdělí tabulku na tři části, skupinu o titul, skupinu o umístění a skupinu o záchranu. Oba středeční protivníci už vědí, o co budou bojovat v závěrečné nadstavbě. Baník půjde bez ohledu na výsledek středečního zápasu do pětikolové nadstavby z páté příčky a čeká ho boj s předními týmy o ligový titul. Náš Jablonec je aktuálně dvanáctý a čekají ho náročné boje o ligové přežití v poslední skupině. Právě výsledek posledního zápasu v Ostravě určí pozice a rozlosování v nadstavbě, kde vyšší příčka v tabulce znamená nejen bodový náskok před soupeři, ale i větší počet zápasů na domácí půdě.

Baník Ostrava zažívá po loňské osmé pozici lepší sezonu, pod koučem Smetanou měl velmi slušný podzim, ale na jaře se mu nevedlo podle představ. Vysněným cílem ostravských fotbalistů byla čtvrtá příčka, jenže ta se povážlivě vzdálila. U majitelů začala panovat nespokojenost s herním projevem a když přišla série pěti zápasů bez vítězství, sáhlo vedení k odvolání mladého kouče Smetany. Na jeho pozici se přesunul dosavadní asistent Tomáš Galásek. „Budeme se snažit dohrát sezonu se ctí, i když rovnání sil v první skupině nadstavby nebude jednoduché,“ tuší nový hlavní kouč.

V Galáskově premiéře Ostravští prohráli o posledním víkendu na půdě favorizované Plzně 1:2. „Ale mužstvo ukázalo svou tvář, vypadalo to už jinak, než naposledy doma s Hradcem Králové,“ hodnotil trenér Galásek svůj první zápas u týmu v roli hlavního kouče. „Každopádně Jablonec teď chceme zvládnout, aby fanoušci zase viděli Baník, který vyhraje, který si jde za svým cílem," má jasnou představu Galásek. Jestli bude někdejší reprezentant u ostravského týmu pokračovat, ale zatím nechce prozradit. „Do konce sezony se ode mě nedozvíte nic konkrétního. Až pak se uvidí," nechtěl být sdílenější nový kouč Baníku.

Jablonec musí ve středu na hřišti soupeře zabojovat o co nejlepší možný výsledek, půjde totiž o postavení v tabulce pro nadstavbové rozlosování. Jisté v naší skupině jsou pouze dva fakty, jedenáctým týmem ligové tabulky bude Zlín a šestnáctá půjde do nadstavby Karviná, o ostatním pořadí mezi Jabloncem, Bohemians, Teplicemi a Pardubicemi rozhodne právě středeční závěrečné ligové kolo. Čeká nás zase tým z té první skupiny. Baník udělal změnu trenéra, teď těsně prohrál v Plzni, doma před svými fanoušky bude chtít určitě uspět. Pro nás je teď těžké každé utkání. Myslím, že ty výkony v posledních zápasech, nejen se Slavií, nebyly špatné, ale srážejí nás individuální chyby. Pokud se jich vyvarujeme a podáme koncentrovaný výkon, myslím, že bychom mohli uspět,“ říká před posledním duelem základní části trenér Petr Rada.

Středeční zápas v Ostravě bude 56. vzájemným ligovým duelem mezi slezským a severočeským týmem. Rovných dvacet zápasů z nich vyhrál Jablonec, náš soupeř ovládl třináct duelů a hned 22x se týmy rozešly smírnou remízou, nejčastějším výsledkem byla doposud remíza 1:1, která se zrodila hned desetkrát.


Utkání začíná ve středu 20. dubna od 18 hodin na Městském stadionu v Ostravě Vítkovicích

Rozhodčí: Batík - Pečenka, Arnošt

Delegát: Bábíček, Ondo


Author Jan Bendl
Sdílet článek