Article image

Jablonec vyhlíží první výhru, hostí Hradec Králové

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Hradec Králové
3:0
FORTUNA:LIGA, 8. kolo ne 11. 9. 2022, 16:00
Reportáž

Posledním týmem, který v novém ročníku FORTUNA:LIGY ještě nevyhrál, zůstávají naši fotbalisté. Prolomit nepříjemnou sérii bez vítězství můžou naši fotbalisté v nedělním domácím klání proti Hradci Králové.

Jenže proti nám bude stát překvapení minulé i stávající sezony. Hradečtí totiž zvládli na startu nové sezony těžký ligový los a znovu se vyhřívají pod taktovkou zkušeného kouče Miroslava Koubka překvapivě vysoko, konkrétně na třetím místě ligové tabulky!

Votroci jsou druhým rokem mezi ligovou elitou a svůj návrat si užívají plnými doušky. Parta kolem trenéra Koubka hraje i letos ve vyhnanství v Mladé Boleslavi, přesto je opět ligovou štikou. Loni Východočeši skončili na šesté pozici a pod nejstarším českým koučem čeří vody na špici tabulky i tentokrát. „První sezona pro mě osobně byla taková testovací, zda v tom prvoligovém kolotoči ještě můžu pokračovat. Samozřejmě jsem už starý, proto pro mě byly důležité pocity psychické, zdravotní a šlo i o pohled motivace. Všechno ale vyšlo dobře, takže nebyl problém pokračovat,“ říká čerstvě 71letý kouč Hradce Králové.

Protože byli Východočeši v loňské sezoně velmi úspěšní, o jejich hráče byl pochopitelně zájem. Ze stěžejních fotbalistů jim odešli Mejdr do Sparty a Král do belgického Eupenu. Nahradit by je měli Gabriel z Letné a stoper Ševčík z druholigové Líšně. Dalšími novými tvářemi jsou záložník Smrž z Karviné a brankář Bajza ze Slovácka. Velké tahanice byly o hbitého Vlkanovu, kterého nakonec na konci srpna ulovila číhající Plzeň, která zároveň Hradci poslala na hostování Čiháka a Trusu.

Šestý tým minulého ročníku by rád letos znovu čeřil prvoligové vody. „Ve sportu se nedá plánovat, ale rádi bychom navázali na výkonnost z minulé sezony. Když budu konkrétní, tak minimálně prostřední skupina by byla dobrá. Rozhodně bychom se chtěli vyhnout skupině o udržení,“ vyhlásil cíl trenér Koubek, podle kterého je jeho tým ještě silnější. „Nejsme slabší než loni. Dokonce bych řekl, že jsme herně dál a jsme vyspělejší,“ poukázal zkušený kouč.

Jeho slova potvrzují i výsledky v sedmi odehraných kolech nového ročníku. Hradec čekal těžký ligový los, za sebou už má všechny zápasy s týmy, které budou hrát v základních skupinách evropských pohárů, přesto se tým vyhřívá se třinácti získanými body na skvělé třetí příčce! Koubkův soubor dokázal stejně jako loni porazit Trpišovského Slavii. Dobré zprávy pro Východočechy přichází také z Malšovic, kde zdárně pokračuje výstavba jejich nového stadionu, kam už by se příští sezonu měli Votroci přesunout.

Jediné, co zatím může Hradec Králové trápit, je počet vyloučených hráčů. V sedmi zápasech dohrávali hned čtyřikrát v oslabení. V posledním kole i bez vyloučeného Novotného, přesto doma vyválčili bod za bezbrankovou remízu s Baníkem Ostrava. V počtu červených karet ale ještě více vynikají hráči našeho Jablonce, ti byli vyloučeni už pětkrát! V neděli sice bude mít kouč Horejš už k dispozici po odpykání trestu Považance, Kroba a vyžluceného Kratochvíla, ale kvůli vyloučení v Teplicích zase budou chybět Malínský a Jovović. Nicméně i přes tyto okolnosti chceme ukončit čekání na výhru. „To si říkáme každé kolo. Čeká nás Hradec Králové, což je dobře organizovaný tým, sází na soudržnost, týmového ducha a je to tým, co nemá výrazné individuality. I když se tam čas od času někdo objeví, ať už to byl Vlkanova nebo teď z ofenzivních hráčů Vašulín nebo Kubala. Záložní řada se řídí podle Kuby Rady, který je zkušený hráč a vzadu hrají hodně poctivě. Určitě si pomohli příchodem Filipa Čiháka a Matěje Trusy z Plzně, kteří jim to ještě více zkvalitní. Hradec nám nedá nic zadarmo, bude to takový zápas, který může rozhodnout jedna branka. Hradec není tým, který střílí hodně gólů, ale spíš góly nedostávají a jsou schopni vyhrát o jeden gól,“ říká před nedělní bitvou asistent trenéra Jiří Kohout. V závěrečných dnech letního přestupního termínu se nám podařilo do Jablonce dostat další nové hráče - Joshua Akpudje, Daniela Součka a Vojtěcha Patráka. Ti všichni vnesli do týmu čerstvý vzduch a zvýšilo se konkurenční prostředí pro další hráče. „Okysličilo to kabinu. Je to příchod nových kluků, kteří nám v každé řadě mohou pomoct,“ dodává Jiří Kohout.

Ligové duely mezi Jabloncem a Hradcem přidají v neděli do statistik svůj 29. souboj. Jablonec v těchto konfrontacích neprohrává. 13 zápasů z nich vyhrál a stejný počet skončil remízou, jen dvakrát se z výhry radovali Hradečtí. Loni však oba souboje skončily remízami.


Utkání začíná v neděli 11. září od 16 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Batík - Nádvorník, Podaný

Delegát: Kureš, Tandler

VAR: Machálek AVAR: Horák


Author Jan Bendl
Sdílet článek