Article image

V sobotu chceme s Baníkem bodovat

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:2
FORTUNA:LIGA, 19. kolo so 11. 2. 2023, 15:00
Reportáž

Ve třetím jarním kole se jablonečtí fotbalisté představí na půdě deváté Ostravy, kterou se snaží k obrazu svému nastavit nový kouč Pavel Hapal.

Ještě v polovině října vedl Baník vysněný trenér Vrba, jenže tomu brzy setnuly vaz nevýrazné výkony i výsledky. Po bezbrankové remíze v Liberci funkcionáři sáhli k rychlé výměně hlavního kouče. Na severovýchodu Česka se tak znovu do služeb hlásil Pavel Hapal, bývalý vynikající hráč, jenž naposledy trénoval slovenskou reprezentaci. „Nebylo na co čekat, chtěli jsme dát Pavlovi Hapalovi čas na to, poznat tým a připravit si vlastní zimní přípravu,“ vysvětloval rychlou výměnu u kormidla týmu sportovní manažer Baníku Mikološko. Ostravští se poté v závěru podzimu opravdu zlepšili, připsali si tři výhry, které dostaly tým před zimní přestávkou do klidného středu ligové tabulky.

Kdo čekal v zimní pauze větší hráčský pohyb, byl ale na omylu. Z kádru prakticky nikdo neodešel a jedinou posilou se stal albánský reprezentační stoper Bitri. Ostravští fotbalisté se na jarní část připravovali v tureckém Beleku a jaro začali dvěma zápasy na hřišti soupeřů, kde obstáli. Po třech bodech sahali už ve Zlíně, kde je ale vychytal brankář Rakovan a tak se na zlínské Letné museli spokojit jen s bodem za remízu 1:1. Chuť si baníkovci spravili o týden později v Teplicích, kde deklasovali Skláře vysoko 5:0! Hapalův tým si připsal první venkovní výhru, poprvé pod novým koučem slavil také čisté konto, navíc soupeře znemožnil pěti góly. „Pro mě je ale hlavně důležitá nula vzadu. Výsledek to byl pro nás nádherný, ale nerodil se jednoduše. Takto ale chceme hrát od první do poslední minuty. S přístupem hráčů na začátku jara jsem spokojený,“ lebedil si Hapal po výhře v lázeňském městě.

Jeho tým nyní potřebuje body z Teplic potvrdit v domácím zápase s naším Jabloncem. „Na podzim jsme doma poztráceli spoustu bodů, což je velká škoda,“ připomíná Hapal čtyři ostravské podzimní porážky na Městském stadionu před sobotním klání s Jabloncem.

Zatímco Ostravští na jaře ještě neprohráli, Jablonec ještě nevyhrál. Nyní ho navíc čekají dva těžké venkovní výjezdy, první z nich v Ostravě a o týden později na Spartě. „Samozřejmě víme, jaký zápas nás čeká. Do zápasu musíme jít s tím, že chceme bodovat. Musíme body získávat v každém zápase a tak se na to připravujeme. Věřím, že jsme schopni předvést takový výkon, který nám body přinese. Domácí teď mají formu, poslední zápas vyhráli o pět branek. Jsme nachystaní tak, abychom dokázali jejich silné stránky eliminovat a samozřejmě využili nějaká okénka a naše silné stránky, abychom tam bodovali,“ říká před sobotním zápasem trenér David Horejš. V minulém kole na Střelnici prohrával Jablonec již o dvě branky se Zlínem, ale dokázal se vrátit do zápasu dvěma góly a nakonec domácí celek získal body za remízu. Na to pozitivní ze zápasu se Zlínem bude Jablonec chtít navázat také proti Baníku. „Myslím si, že v zápase jsme byli lepším týmem, soupeře jsme přehráli. Bohužel jsme soupeři darovali dvě branky, kdy jsme se špatně chovali v daných momentech. Hráči se musí rozhodovat lépe a musíme se na to zaměřit i teď.“ dodává David Horejš.

Jablonec s Ostravou v sobotu odehraje 58. vzájemný ligový duel. Pohled do statistik ukazuje, že mírně navrch v těchto soubojích mají Severočeši. Jablonec urval rovných dvacet výher, Ostrava čtrnáct. Nadevše však vyčnívá počet remíz, kterých se zrodilo hned třiadvacet. Nejčastějším výsledkem je výsledek 1:1. Jakým skore skončí zápas v sobotu v Ostravě?


Utkání začíná v sobotu 11. února od 15 hodin na Městském stadionu Ostravě-Vítkovicích

Rozhodčí: Batík - Paták, Podaný

Delegát: Bábíček

VAR: Machálek AVAR: Horák


Author Jan Bendl
Sdílet článek