Article image

Ve středu od 17:30 hodin na Střelnici Olomouc!

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Sigma Olomouc
2:2
FORTUNA:LIGA, 29. kolo st 26. 4. 2023, 17:30
Reportáž

FORTUNA:LIGA finišuje před rozdělením tabulky. Poslední domácí zápas základní části přivádí tuto středu na jabloneckou Střelnici netradičně ve vloženém předposledním kole fotbalisty Sigmy Olomouc.

Oběma týmům jde o hodně. Sigma drží šestou pozici, která bude znamenat účast v mistrovské skupině. Jablonec nutně potřebuje bodovat, aby se v nadstavbové části vyhnul skupině o udržení.

Vidina návratu do evropských pohárů žene Sigmu a jejího kouče Václava Jílka kupředu. Už po podzimu byl jeho tým na čtvrté příčce, i tehdy se ale kouč a jeho tým stále ohlížel spíše pod sebe než před sebe. Teď dvě kola před koncem základní části a rozdělení tabulky na skupiny, drží Hanáci šestou příčku s tříbodovým náskokem na Hradec Králové.

Fotbalistům z Androva stadionu se na jaře dařilo, až do posledního víkendu prohráli jen na hřišti Slavie, a dál zůstávají v blízkém kontaktu na konkurenty v boji o pohárové pozice s Bohemians a Slováckem. „Víme, že jsme stále v procesu budování týmu. Ale po těžkostech se dostáváme do fáze, kdy mužstvo začíná fungovat podle našich představ. Bylo by alibistické teď říct, že by nám stačila jen horní polovina tabulky, chceme co nejvýš,“ burcuje kouč z Hané, tak aby po letech přivedl na Andrův stadion opět evropského soupeře. „Dostat k nám zase velký tým, to je věc, o které člověk sní a pro kterou denně pracuje,“ zasní se Jílek.

Olomouckého kouče však ranila nečekaná domácí ztráta z posledního kola, kdy Sigma doma prohrála s Teplicemi 1:2 a kouč zuřil. Neunesli jsme důležitost a blízkost toho dílčího úspěchu. Nezvládli jsme to v hlavách. Nebyl tam jediný individuální výkon, který by snesl přísnější měřítko,“ kroutil hlavou Jílek po domácím nezdaru, který narušil jeho týmu solidní jaro. Odčinit bodovou ztrátu budou moci Olomoučtí ve středu v Jablonci. „Může být plus, že hrajeme hned. Ale jen za předpokladu, že ukážeme adekvátní reakci. Kdybychom měli zopakovat podobný výkon jako s Teplicemi, tak na body pomýšlet nemůžeme. Přesto věřím, že se dokážeme otřepat a dnes v Jablonci předvedeme diametrálně odlišný výkon,“ přeje si Jílek.

Také náš Jablonec kouše zklamání z posledního ligového vystoupení, na půdě Českých Budějovic prohrál vysoko 1:5 a dvě kola před rozdělením tabulky má hodně co napravovat. Zápas v Budějovicích jsme nezvládli, ale takový fotbal někdy je. Poslední dobou jsme výkony i výsledky měli. Vysoká porážka z Budějovic nás ale nesmí poznamenat. Nezvládli jsme ten zápas a musíme se z toho poučit. Musíme teď na to zareagovat a dobře se připravit na zápas s Olomoucí,říká jablonecký kouč David Horejš.

Na podzim Jablonec podlehl na Hané bez vyloučeného Sejka Olomouci 0:3. Vzájemné ligové zápasy však vyznívají více ve prospěch našeho týmu, Jablonec si v nich připsal 25 výher, 13 remíz a 15 porážek.

Oba týmy mají v předposledním kole FORTUNA:LIGY o co hrát, kdo bude ve středu navečer spokojenější?


Utkání začíná ve středu 26. dubna od 17:30 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Všetečka - Arnošt, Leška

Delegát: Král, Andrejs

VAR: Radina

AVAR: Vlček


Author Jan Bendl
Sdílet článek